Artykuły

Czy witamina D ma wpływ na tarczycę?

Witamina D została odkryta w kontekście badań nad krzywicą, chorobą charakteryzującą się zaburzeniami mineralizacji kości. Samą krzywicę opisano już w XVII wieku, jednak w latach 20. XX wieku, naukowcy zaczęli dostrzegać związek między ekspozycją na światło słoneczne a zdrowiem kości. W 1922 roku Elmer McCollum i Marguerite Davis zidentyfikowali substancję, którą nazwali „witaminą D”, choć późniejsze badania wykazały, że jest to w rzeczywistości substancja o charakterystyce hormonu.

Ważne odkrycia związane z witaminą D

W latach 60. i 70. XX wieku odkryto, że witamina D jest kluczowa dla homeostazy wapnia i fosforu, gdyż wpływa na wchłanianie tych pierwiastków i wzmacnianie kości. To z czasem doprowadziło do identyfikacji receptora dla witaminy D i zrozumienia jego roli na poziomie molekularnym. W latach 80. i 90. zauważono, że witamina D wpływa również na układ odpornościowy i może mieć działanie antynowotworowe. Obecnie, badania koncentrują się na jej wpływie na najgroźniejsze choroby przewlekłe.

Witamina D w układzie odpornościowym

Witamina D3 jest nie tylko kluczowym elementem metabolizmu wapnia i fosforu, ale również pełni funkcje immunomodulacyjne. Duże znaczenie ma to między innymi w przypadku autoimmunologicznych chorób tarczycy, takich jak choroba Hashimoto i choroba Gravesa. U pacjentów z autoimmunologicznymi chorobami tarczycy obserwowane poziomy witaminy D3 są zazwyczaj niższe niż w populacji osób zdrowych.

Mechanizm ten jest związany m.in. ze zdolnością witaminy D do hamowania różnicowania i aktywacji limfocytów Th1 i Th17, specyficznych komórek odpornościowych. Witamina D3 ma również zdolność do modulacji procesów zapalnych. Istnieje sporo przesłanek wskazujących na to, że blokuje czynniki prozapalne, a wzmaga produkcję molekuł przeciwzapalnych.

Witamina D a hormony tarczycy

Chociaż badania dotyczące wpływu witaminy D3 na biosyntezę hormonów tarczycy są ograniczone, to jednak pewne dowody już dostarczono. Niektóre eksperymenty dowiodły skuteczności suplementacji tą witaminą w kontekście kontroli poziomu tyreotropiny, czyli TSH. Mechanizmy tego zjawiska są wciąż przedmiotem badań, jednak mogą one częściowo wynikać z wpływu na stany zapalne i działanie homeostatyczne witaminy D. Co więcej, receptory dla witaminy D zazwyczaj występują w bliskim towarzystwie receptorów dla innych hormonów, w tym hormonów płciowych.

Kolejnym hormonem, na który witamina D ma wpływ pośredni, jest kalcytonina. Oba związki wykazują ścisłe zależności i oba zabezpieczają przed uwalnianiem wapnia z kości. Kalcytonina jest wytwarzana w tarczycy, jednak w przytarczycach produkowany jest jeszcze inny hormon „wapnio-zależny”, czyli parathormon. Jego działanie również w dużym stopniu zależy od stanu odżywienia witaminą D.

Witamina D jako wskaźnik zdrowia

Warto zauważyć, że niskie stężenia witaminy D3 są coraz częściej opisywane jako marker ogólnego stanu zdrowia. Obniżony poziom witaminy D nie jest jednoznacznie uznawany za przyczynę dysfunkcji tarczycy, ale może być jednym z czynników ryzyka, zwłaszcza jeśli obserwowane są pierwsze objawy chorej tarczycy, takie jak osłabienie, problemy z koncentracją, suchość skóry i wypadanie włosów, zaburzenia depresyjne, czy problemy ze snem.

Zarówno diagnostyka, jak i monitorowanie poziomów witaminy D3 mogą być istotnymi elementami w zarządzaniu stanem zdrowia w chorobach tarczycy. Niedobór to poziom 20 – 30 ng/ml metabolitu witaminy D3, czyli 25(OH)D3 (kalcyfediol).

Tabela: Interpretacja wyniku badania poziomu metabolitu witaminy D3

StanGłęboki deficytDeficytNiedobórPoziom zalecanyNadmiarPoziom toksyczny
Poziom 25(OH)D3 (ng/ml)< 1010 – 2020 – 3030 – 5050 – 100> 100

Zapotrzebowanie na witaminę D3

W pożywieniu dostępne są 2 formy witaminy D, D2 (ergoklacyferol) oraz D3 (cholekalcyferol). Witamina D2 charakterystyczna jest np. dla grzybów, podczas gdy D3 występuje głównie w rybach. Jako że D3 jest lepiej przebadana i wykazuje nieco większą aktywność biologiczną, toteż zapotrzebowanie na nią określone jest w normach żywieniowych dla różnych populacji. Szacuje się, że osoba dorosła przy normalnym poziomie 25(OH)D3 potrzebuje około 15 µg cholekalcyferolu dziennie.

W diecie można uwzględnić mniejszą ilość, jeśli w miesiącach letnich regularnie przebywa się na świeżym powietrzu z odkrytymi ramionami i nogami. Niezbyt często jednak obserwuje się regularne spożycie dobrej jakości ryb. Dla większości ludzi żyjących w strefach klimatu umiarkowanego coraz częściej zaleca się jednak całoroczną suplementację.

Dla seniorów często zalecane spożycie zwiększa się do 20 µg, gdyż z wiekiem synteza związana z przebywaniem na słońcu spada. Dawkowanie w przypadkach niedoborów oraz różnych chorób należy skonsultować ze specjalistą.

Tabela: Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D3 w organizmie

Skutki niedoboruSkutki nadmiaru
Osłabienie odpornościHiperkalcemia
Osteoporoza i problemy kośćmiNudności i wymioty
Zaburzenia mięśnioweZaburzenia sercowo-naczyniowe
Zaburzenia nastrojuUszkodzenia nerek

Mikropierwiastki dla tarczycy

Jod

Produkcja hormonów tarczycy to skomplikowany proces zachodzący w tarczycy. Rozpoczyna się od pobrania jodu z krwi, który łączy się z aminokwasem tyrozyną, a następnie tworzy prekursory hormonów: T3 (trijodotyronina) i T4 (tyroksyna). Te hormony są przechowywane i uwalniane w odpowiedzi na sygnał hormonu TSH. W krwiobiegu T3 i T4 są transportowane do różnych tkanek, gdzie oddziałują z receptorami, regulując procesy metaboliczne, rozwój mózgu, funkcje serca i wiele innych funkcji organizmu.

Selen

Selen również jest ważnym elementem w syntezie i metabolizmie hormonów tarczycy. Wspomaga działanie istotnych enzymów, które są niezbędne do przetworzenia T4 w aktywną formę T3. Badania wskazują, że niedobór selenu może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka wystąpienia niektórych chorób tarczycy, takich jak choroba Hashimoto, która jest jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Uzupełnienie diety o selen może również pomagać w redukowaniu poziomów przeciwciał w chorobach autoimmunologicznych tarczycy.

Cynk

Cynk to kolejny mikropierwiastek istotny dla prawidłowej pracy tarczycy. W badaniach na zwierzętach wykazano, że niedobór cynku wpływa na stężenie T3 i T4, w sposób wyraźnie negatywny dla zdrowia. Ponadto cynk jest istotny dla układu odpornościowego i może odgrywać rolę w chorobach autoimmunologicznych, a także uczestniczy w produkcji hormonów płciowych, przez co zabezpieczać może przed pośrednimi skutkami ubocznymi dysfunkcji tego gruczołu endokrynnego.

Źródła: 

  • Mackawy, Amal Mohammed Husein et al. “Vitamin d deficiency and its association with thyroid disease.” International journal of health sciences vol. 7,3 (2013): 267-75. doi:10.12816/0006054
  • Krishnamurthy, Hari Krishnan et al. “Effect of Micronutrients on Thyroid Parameters.” Journal of thyroid research vol. 2021 1865483. 28 Sep. 2021, doi:10.1155/2021/1865483

ALLNUTRITION

Bez względu czy siłownia jest Twoim drugim domem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę, marka Allnutrition spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Każdy produkt musi być odpowiedzią na konkretne potrzeby klientów.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close