Już jutro Wigilia, czas prezentów i świątecznego nastroju. Jeśli jeszcze jesteście w trakcie przygotowań świątecznych, to mamy dla Was kolejny przepis na smakowity sernik z kaszy jaglanej ze świeżymi malinami. Po raz kolejny autorką jest Magdalena Hajkiewicz – nasza ambasadorka.
Fit sernik, który tutaj przedstawiamy jest pozbawiony nabiału, cukru i mąki, dlatego jest idealną alternatywą dla osób uczulonych na wymienione składniki, stanowiąc jednocześnie niskokaloryczny odpowiednik dla tradycyjnego sernika.
Składniki:
– mleko roślinne – 1l
– odżywka białkowa o smaku białej czekolady – 2 miarki
– kasza jaglana – 400g
– kakao – 3 łyżki
– syrop daktylowy – 6 łyżek
– ksylolit – 8 łyżek
– woda – 1l
– maliny
Sposób przygotowania:
Za pomocą młynka do kawy mielimy kaszę jaglaną na mąkę. Jeśli chcemy to możemy pominąć ten etap, jednak ciasto będzie wtedy mniej kremowe. Następnie musimy odmierzyć 200 g zmielonej kaszy, którą przesypujemy do garnka, zalewając dwoma szklankami mleka roślinnego oraz dwoma szklankami wody. Kaszę gotujemy przez 20 minut (mieszając od czasu do czasu), aż do momentu powstania konsystencji budyniu. Podobnie robimy z drugą częścią kaszy, przesypując ją do oddzielnego garnka.
Pod koniec gotowania dodajemy 4 łyżki ksylitolu, 1 miarkę odżywki białkowej oraz 2 łyżki syropu do jednego garnka, natomiast do drugiego garnka dodajemy 3 łyżki kakao. Następnie odstawiamy kaszę na 10 minut aby przestygnęła. Formę tortową o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy pierwszą warstwę kaszy. Teraz już tylko musimy odstawić do zastygnięcia na ok. 20 minut, a następnie ułożyć na wierzch maliny, zalewając kolejną warstwą.
Warto zostawić tak przygotowany sernik na noc w lodówce, aby wzmocnić jego smak.
Smacznego!