W dzisiejszym wpisie przygotowaliśmy dla Was przepis na fit tort, który powinien zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Po raz kolejny autorem przepisu jest nasza ambasadorka – Magdalena Hajkiewicz.
Składniki na biszkopt:
– jaja – 4 sztuki
– szklanka mąki owsianej, alternatywnie dokładnie zmielone płatki owsiane.
– szklanka ksylitolu – 3/4
– mąka ziemniaczana – 2 łyżki
– soda – pół łyżeczki
– szczypta soli
Składniki na krem:
– kasza jaglana – 150 g
– daktyle – 70 g
– masło orzechowe – 4 łyżki
– odrobina aromatu waniliowego,
– odżywka białkowa o smaku waniliowym – opcjonalnie 2 miarki
Dodatki:
– gorzka czekolada – 1,5 tabliczki
– kiwi lub inne sezonowe owoce – 4 sztuki
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania formy o średnicy 24 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia na spodzie, natomiast boki smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, a pod koniec ubijania powoli dodajemy ksylitol i szczyptę soli. Po zakończeniu ubijania, do białek dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy łyżką, aby nie pozbawić piany powietrza. Następnie dodajemy mieszankę mąk i również ostrożnie mieszamy. Masę biszkoptową przelewamy do formy i pieczemy 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę jaglano-daktylową. Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie prawie całkiem przejrzysta. Gotujemy kaszę w podwójnej objętości wody wg. zaleceń na opakowaniu. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 10 minut. Ostudzamy lekko kaszę, dodajemy do niej daktyle, masło orzechowe, aromat waniliowy i (opcjonalnie) odżywkę i blendujemy na gładką masę. Gotowy biszkopt przekrajamy na trzy części, przekładamy masą, układamy sezonowe owoce, przykrywamy biszkoptem i drugi raz robimy to sano. Na łaźni wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy ciasto dokładnie rozsmarowując czekoladę po całej jego powierzchni. Przystrajamy ulubionymi owocami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!