Artykuły

Ile kalorii ma maltitol?

Maltitol jest jedną z substancji słodzących będącą zamiennikiem cukru, należy do grupy polioli. Jest to związek o licznych zastosowaniach kulinarnych i związanych z technologią żywności. Ze względu na podobne właściwości do sacharozy staje się jednym z najpopularniejszych słodzików.

Jakie właściwości ma maltitol?

Maltitol jest poliolem występującym naturalnie w niewielkich ilościach w cykorii i kiełkach zbóż (a dokładniej w przetworzonych kiełkach – słodzie). Pozyskiwany jest również z maltozy zawartej m.in. w skrobi z kukurydzy, pszenicy, czy ziemniaków. Ze wszystkich polioli jego rozpuszczalność w wodzie jest najbardziej zbliżona do sacharozy. Również lepkość roztworu maltitolu przypomina lepkość roztworu sacharozy, co pozytywnie wpływa na wrażenia smakowe odczuwane podczas spożycia. Ta substancja słodząca niemal dorównuje słodyczą cukrowi spożywczemu – szacuje się, że może dostarczyć nawet 75 – 90% intensywności tego smaku. Jedną z niewątpliwych zalet maltitolu jest to, że nie ulega brązowieniu podczas obróbki termicznej w tak wysokim stopniu, jak cukier, co wpływa na ograniczenie powstawania niekorzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Ponadto omawiany poliol wykazuje niższą higroskopijność (zdolność do wchłaniania wody) od sacharozy, z czym wiąże się jego lepsza stabilność mikrobiologiczna i trwałość produktów, do których jest dodawany.

Ile kalorii dostarcza maltitol?

Maltitol oraz inne alkohole wielowodorotlenowe są słabo przyswajalne z jelita cienkiego, zatem ich kaloryczność kształtuje się na innym poziomie, niż kaloryczność zwykłego cukru spożywczego. Szacuje się, że dostarczają on około 2,4 kcal / 1 g, co jest niezłym wynikiem, biorąc pod uwagę prawie 90% „skuteczności” w zastępowaniu cukru (4 kcal / 1 g). Z niską przyswajalnością wiąże się również niski indeks glikemiczny na poziomie 35.

Jak stosować maltitol w kuchni?

Maltitol może być atrakcyjną alternatywą dla cukru dla wielu osób, głównie zmagających się z otyłością, czy cukrzycą. Szacuje się, że osoby dorosłe i bez zaburzeń pracy układu pokarmowego mogą spożywać nawet do 40 g maltitolu dziennie, natomiast dzieci do 15 g. Dzięki słodyczy i wpływowi na konsystencję potraw wykorzystywany jest do wypieku ciast, ciastek, czekolad, batonów, czy innych wyrobów cukierniczych, a także gum do żucia. Niekiedy dla ograniczenia wrażenia „chłodu” towarzyszącego spożyciu polioli maltitol miesza się również z innymi słodzikami, najczęściej syntetycznymi. Zdarza się, że pierwsze/początkowe dawki mogą wiązać się ze zwiększonym wytwarzaniem gazów oraz wrażeniem “bulgotania” w brzuchu, jednak organizm dość szybko zaczyna tolerować tę naturalną substancję słodzącą i po kilku porcjach podobne objawy ustępują.

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close