Jagody ACAI - skutki uboczne

Jagody acai to owoce egzotycznych drzew palmowych porastających ciepłe i wilgotne regiony Świata, zwłaszcza północnych terenów Ameryki Południowej. Charakteryzują się wyjątkowym smakiem oraz bogactwem przeciwutleniaczy. Popularne są głównie wśród osób poszukujących naturalnego pochodzenia wsparcia potencjału antyoksydacyjnego organizmu i właśnie w tych też środowiskach nazywane są superowocami.

jagody ACAI

  1. Właściwości jagód acai 
  2. Aspekty zdrowotne działania acai
  3. Skutki uboczne stosowania acai

Właściwości jagód acai 

Jagody acai zazwyczaj do krajów europejskich docierają w postaci suszonej, liofilizowanej, lub sproszkowanej. Wykorzystuje się je jako dodatek do owsianek, czy koktajli, a także soków, czy w postaci suplementów diety. Są to małe owoce o średnicy do około 1,3 cm, a same palmy sięgają średnio do 20 m wysokości. Charakterystycznej ciemnopurpurowej barwy nabierają w miarę dojrzewania.

Z punktu widzenia odżywczego stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A i E. Mimo że gatunków palm, z których zbierane są jagody acai jest ponad 20, to najczęściej spotykanym i wykorzystywanym jest gatunek Euterpa oleracea.

jagody acai - Bowl

Aspekty zdrowotne działania acai

Dzięki cennym właściwościom jagody acai cieszą się wielowiekową i wielokierunkową tradycją zastosowania. Poza kulinarnymi cechami, takimi jak słodko-kwaskowy smak, czy intensywnie barwiący kolor, doceniano na przestrzeni dziejów ich działanie prozdrowotne. Fioletowe owoce rosnące na palmach stanowią obfite skupisko substancji będących silnymi antyutleniaczami.

Charakterystycznymi związkami z tej grupy są antocyjany oraz flawony. Wysoki potencjał antyoksydacyjny wynikający z obecności tych związków oraz dodatkowo z witamin A i E wspomaga organizm na wielu płaszczyznach zdrowia, a jednym z najważniejszych działań w tym kierunku jest zwalczanie stanów zapalnych.

Skutki uboczne stosowania acai

Jagody acai, w postaci suszonej lub liofilizowanej, powinny być spożywane w takich ilościach, w jakich normalnie używałoby się innych owoców, takich jak rodzynki, czy truskawki. W postaci suplementów diety (kapsułek, tabletek, lub proszku) najczęściej stosuje się dawki sięgające 500-1000 mg ekstraktu z pulpy owocowej dziennie. W przypadku osób o większej masie ciała i zapotrzebowaniu energetycznym, a także osób o diecie ubogiej w antyoksydanty dawki te mogą być nieco zwiększone - kwestia wymaga indywidualnego rozpatrzenia.

Przy zastosowaniu spożywczym, a także suplementacji w dawkach określonych przez producenta, jagody acai uznawane są za bezpieczne. Skutki uboczne wystąpić mogą głównie w przypadku alergii oraz przy spożyciu soku z surowych owoców (ryzyko zakażenia pasożytniczego). Jednym z niespecyficznych efektów ubocznych spożycia jagód acai jest zaburzanie przebiegu badania rezonansem magnetycznym (MRI).

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...