Artykuły

Jak długo można brać witaminę D?

Witaminy… Słyszymy o nich w reklamach, widzimy na butelkach i opakowaniach z sokami i przecierami, a od dziecka towarzyszą nam słowa „zjedz warzywa, mają witaminy”. Od zawsze podkreślane jest, że to ważny element diety, który może wpływać na nasze zdrowie. Dlatego wiele produktów spożywczych jest wzbogacanych w te mikroelementy.

Warto jednak zaznaczyć, że nie tylko soki, owoce i warzywa dostarczają nam witamin, lecz również produkty pochodzenia zwierzęcego oraz zboża, oleje, nasiona. Znajdziemy je w mniejszej lub większej ilości, praktycznie w każdym produkcie spożywczym, a nawet możemy je „znaleźć” w promieniach słońca.

Wśród witamin możemy wyróżnić dwie grupy:

  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
  • witaminy rozpuszczalne w wodzie

W pierwszej grupie znajdziemy witaminy A, D, E i K. W tym materiale skupimy się na witaminie słońca, czyli witaminie D. W żywności występuje w dwóch formach, bardziej znanej D3- cholekalcyferol, oraz D2, czyli ergokalcyferol. Pierwsza forma jest naturalnie wytwarzana również w skórze człowieka, poprzez działanie promieni słonecznych – UVB.

Żywność nie jest bogata w witaminę D. Znajdziemy ją głównie w jajkach, tłustych rybach i w mniejszym stopniu tłustych produktach mlecznych.

Warto zaznaczyć, że od wielu lat w Polsce istnieje obowiązek wzbogacania w witaminę D margaryn, czyli tłuszczów do smarowania pieczywa, by zmniejszyć niedobory wśród populacji polskiej. Mimo wszystko pokrycie zapotrzebowania na tę witaminę wśród naszych obywateli jest niewielkie i wynika to z dwóch przyczyn:

  • małej ekspozycji na słońce (bez filtrów)
  • niskiej zawartości witamin D w żywności.

Literatura wskazuje, że nawet 90% Polaków ma niedobór tej witaminy. Dlatego stworzono rekomendację co do dawkowania jej w formie suplementu, którą znowelizowano w 2018 roku.

W przypadku młodzieży 11-18 lat oraz dorosłych w wieku 19-65, którzy przebywają na słońcu, bez filtrów z odkrytymi przedramionami i podudziami przynajmniej 15 minut dziennie między godziną 10-15 w okresie od maja do września suplementacja w tych miesiącach nie jest konieczna, jednak jest wciąż zalecana i bezpieczna. Jeśli te warunki nie są spełnione, powinno się suplementować witaminę D3 cały rok od 800 do 2000 IU na dobę.

W Przypadku osób powyżej 65 roku życia z racji mniejszej zdolności do syntezy tej witaminy przyjmować cały rok od 2000 IU do 4000 IU D3 na dobę. Warto jednak zaznaczyć, że osoby z obniżoną odpornością, chorobami autoimmunologicznymi mogą mieć dużo wyższe zapotrzebowanie na witaminę D3.

Odpowiadając na tytułowe pytanie – śmiało można stwierdzić, że witamina D3 powinna być suplementowana przez cały rok.

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close