L-karnityna

L-karnityna jest charakterystycznym dla mięśni związkiem pochodzenia aminokwasowego. Występuje naturalnie w pożywieniu, głównie w mięsach, jednak dużą popularnością cieszy się również pod postacią suplementów diety.

Najlepiej przyswajalnymi formami chemicznymi l-karnityny są winian l-karnityny oraz acetylo-l-karnityna. Związki te efektywnie przedostają się do komórek docelowych, gdzie mogą spełniać swoje funkcje, czyli np. wspomaganie metabolizmu i zużywania tłuszczy. Działanie to jest kojarzone głównie z procesem redukcji tłuszczowej masy ciała, jednak warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną funkcję l-karnityny. Działa ona również w obrębie układu nerwowego, chroniąc przed stresem oksydacyjnym oraz intensyfikując przesyłanie sygnałów związanych m.in. z koncentracją uwagi, czy pamięcią. Na niedobory karnityny narażone są przedwcześnie urodzone noworodki, osoby z pewnymi zaburzeniami genetycznymi, chorobami przewlekłymi, a także osoby na dietach wegańskich. Zbyt niskie jej poziomy w organizmie mogą być przyczyną osłabienia mięśni oraz zaburzeń glukozowo-insulinowych, a nawet depresji.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Back to top button
Close