Selen jest mikropierwiastkiem, którego spożywa się bardzo mało, jednak pełni bardzo ważne role w organizmie. Znany jest przede wszystkim z działania antyoksydacyjnego oraz wpływu na pracę tarczycy. Jego źródłami w codziennej diecie są mięsa, ryby, jaja oraz nabiał i niektóre zboża czy strączki, jednak najbardziej obfite w selen są orzechy brazylijskie. Niestety zawartość tego pierwiastka w produktach spożywczych ulega dużym wahaniom i zależna jest od stężenia selenu w lokalnych glebach oraz wodach.
Wchłanianie selenu może zachodzić efektywnie wtedy, kiedy pierwiastek ten połączony jest z aminokwasami. Tworzą się wtedy tak zwane selenoproteiny, których zidentyfikowano ponad 20. Za najlepiej przyswajalne uważa się jednak formy selenometioniny oraz selenocysteiny. W preparatach ukierunkowanych na uzupełnienie selenu w diecie najczęściej spotkać można selenometioninę. Szczególnie poleca się je osobom na dietach wspierających tarczycę, czy dietach eliminacyjnych, takich jak dieta wegańska.