Batony zaliczane powszechnie do dietetycznych ułatwiają kontrolę spożywanych kalorii nie tylko ze względu na obniżoną zawartość węglowodanów i tłuszczy. Tym, co stanowi o ich wyjątkowości, jest obecność białek, błonnika, czy dodatków o charakterze prozdrowotnym.
Batony FITKING DELICIOUS z serii PROTEIN BAR charakteryzują się szczególnie wysoką zawartością białka. W jednej sztuce sięga ona aż 20 gramów, a spektrum aminokwasów składających się na tę ilość pochodzi z białek mleka, hydrolizatu kolagenu oraz izolatu białek sojowych.
Batony FITKING DELICIOUS w nowej formie przekąski SNACK BAR to nie tylko kolejne bezcukrowe rozwiązanie dla osób będących na różnego rodzaju dietach. Jedna sztuka dostarcza bowiem 128 mg wapnia pochodzenia morskiego oraz około 6 g błonnika z korzenia cykorii i chrupków wielozbożowych. To sprawia, że batony te mogą być raczej zdrowym dodatkiem do diety, aniżeli tylko przekąską.
Batony MUESLI BAR to małe batony bez dodatku cukru, na bazie płatków zbożowych i suszonych owoców. Ich wartość w diecie wyróżnia się również poprzez obecność żelaza, kwasu foliowego i witaminy D, lub w innym wariancie smakowym (z polewą jogurtową) l-karnityny.
Batony dietetyczne ALLNUTRITION z serii RAW-WOW charakteryzują się prostym składem opartym o produkty wegańskie. Nie zawierają glutenu oraz dodatku cukru, jednak dzięki obecności daktyli stanowią bardzo słodką przekąskę bogatą w błonnik, którego zawartość sięga aż 7,1 g na opakowanie.