Masła orzechowe

Masła orzechowe są pyszną i zdrową przekąską. Najlepsze produkty tego typu pozbawione są dodatku oleju palmowego, cukru oraz konserwantów, więc stanowią naturalne źródło składników odżywczych i to w doskonałych smakach.

Masła orzechowe sprawdzą się więc doskonale w kuchni sportowca, jak i osoby korzystającej z naturalnych produktów. Mogą również posłużyć, jako zdrowsza alternatywa dla słodkich kremów, którą zaserwujesz swoim dzieciom.

Masło orzechowe dla sportowca?
Wydawać by się mogło, że masło orzechowe jest dodatkiem, który niekoniecznie znajduje swoje miejsce w diecie osoby aktywnej. Nic bardziej mylnego. Masło zawiera około 25% białka, stanowiąc znakomite źródło protein roślinnych. Dobrej jakości masło orzechowe nie będzie zawierało cukru, ale będzie źródłem węglowodanów złożonych, w tym błonnika oraz witamin i minerałów. Przykładowo, masło otrzymywane z migdałów jest doskonałym źródłem wapnia i potasu. Masło z orzechów laskowych z kolei dostarcza również żelazo.

Masła orzechowe służą także, jako dodatek do deserów, ciast, jak i w formie kremu do smarowania, który możecie nałożyć na swojego ulubionego omleta lub naleśnika. Sportowcy dodatkowo bazują na tłuszczach zawartych w orzechach, które uznane są za te najbardziej pożądane w diecie.

Najbardziej popularne masła orzechowe
Na rynku maseł orzechowych wyróżniamy:

Masło arachidowe – otrzymywane z orzeszków ziemnych nazywanych fistaszkami. Jest to najbardziej popularne masło na rynku. Występuje w dwóch wersjach: kremu, jak i crunchy z kawałkami orzeszków.

Masło z orzechów laskowych – rzadziej spotykane. Ma bardziej płynną konsystencję niż masło z fistaszków. . Nie jest słodkie jak tradycyjne kremy, jednak dla fanów orzechów laskowych nada się idealnie.

Masło z orzechów nerkowca – masło z nerkowców wydaje się najbardziej słodkim ze wszystkich, ze względu na specyficzny smak samych orzechów. Jest delikatne w smaku, ma mocno “zbitą” konsystencję. Nie jest tak płynne, jak masła z orzechów laskowych czy fistaszków. Bardziej przypomina krem do smarowania.

Masło z migdałów – powstaje ze zmielonych, prażonych razem ze skórką migdałów. Ma bardzo wyrazisty smak.

Masło pistacjowe – bardzo rzadko spotykane. Charakteryzuje się znacznie wyższą ceną od pozostałych, obfituje w beta-karoten.

O czym należy pamiętać?
Masła orzechowe zawierają nawet 25% białka, zdrowe tłuszcze i błonnik.

Stanowi dobry dodatek do diety sportowca.

Wybór masła może być podyktowany preferencjami smakowymi. Wybór jest ogromny.

Stosuj je, jako uzupełnienie diety, dodatek smakowy czy przepyszną przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na coś wyjątkowego.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Back to top button
Close