Kwasy Omega 3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe o szeregu korzystnych działań dla naszego organizmu. Można je znaleźć w produktach spożywczych takich, jak ryby morskie, algi, czy orzechy włoskie, tranie lub suplementach. Ich odpowiednia podaż w ciągu dnia jest niezwykle ważna dla naszego zdrowia. Dlaczego stanowią tak ważny składnik naszej diety?
Pierwszym argumentem przemawiającym za suplementacją kwasów Omega 3 jest to, że jemy ich po prostu zbyt mało. Głównym źródłem kwasów Omega 3 w diecie są ryby, wodorosty i owoce morza. Średnie spożycie ryb w Polsce jest wciąż na zbyt niskim poziomie, a dodatkowo jakość ryb dostępnych w sprzedaży często pozostawia wiele do życzenia. Warto więc rozważyć suplementację kwasów Omega 3 zwłaszcza w porze wiosennej, w której jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia. Oprócz tego, że kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 regulują poziom trójglicerydów, poprawiają koncentrację, stymulują pracę mózgu, uśmierzają ból, mają również wpływ na naszą odporność.
Kwasy Omega 3 wpływają na zwiększenie ilości limfocytów T, czyli komórek które dowodzą reakcją odpornościową zachodzącą w naszym organizmie. Ponadto kwasy Omega 3 wpływają na obniżenie markerów prozapalnych takich, jak np. cytokina TNF-α i zwiększenie ilości czynników korzystnych dla naszego zdrowia, takich jak interleukina 2 (cytokina będąca najważniejszym czynnikiem wzrostu limfocytów T) czy interferon gamma o działaniu przeciwwirusowym i stymulującym odpowiedź immunologiczną.
Rekomendowana dawka oleju rybiego dla ogólnej poprawy zdrowia to minimum 250 mg EPA i DHA dziennie, choć w praktyce American Heart Association zaleca przyjmowanie 1g oleju rybiego dziennie. Kwasy Omega 3 mogą być również podawane w celu uśmierzenia bólu, wówczas dawka może wynosić nawet 6 g dziennie.
Autorem tekstu jest nasza ambasadorka – Magdalena Hajkiewicz