Artykuły

Kreatyna na czczo czy po śniadaniu?

Kreatyna jest aminokwasem, który zyskał popularność dzięki swojej roli w budowaniu i funkcjonowaniu tkanki mięśniowej. Od wielu lat stosowana jest przez sportowców i osoby trenujące rekreacyjnie, a także osoby starsze oraz  pracujące fizycznie w celu poprawy regeneracji i efektywności pracujących mięśni.

Kreatyna w organizmie

Kreatyna jest niebiałkowym aminokwasem, który dostarczany jest do organizmu z dietą, a także produkowany jest endogennie.

Szacuje się, iż osoba o niskim poziomie aktywności fizycznej potrzebuje około 2 g kreatyny dziennie, z czego 1 g dostarcza dieta i zawarte w niej mięso, a kolejny 1 g organizm wytwarza sam korzystając z zasobów argininy, glicyny i metioniny.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że diety wegetariańskie i wegańskie nie są w stanie dostarczyć odpowiednich ilości kreatyny w diecie. Zarówno u osób na tych dietach, jak i u osób o wysokim poziomie aktywności fizycznej, potrzebna może być suplementacja.

Kreatyna a treningi

Powszechnie wiadomo, że mechaniczne bodźce, których dostarcza m.in. trening siłowy, powodują aktywację syntezy białek mięśniowych i odpowiedź anaboliczną mięśni. Zgodnie z aktualną wiedzą naukową suplementacja kreatyną wiąże się ze wzrostem efektywności treningów zarówno u osób młodszych, jak i starszych.

Aminokwas ten w procesie enzymatycznym przekształcony zostaje do fosfokreatyny, która jest jednym z substratów energetycznych dla pracujących mięśni. Może mieć to znaczenie zarówno w kształtowaniu sylwetki, jak i poprawy wydolności sportowej.

Pora stosowania kreatyny

Przyswajalność wielu suplementów diety, czy leków uzależniona jest od obecności i rodzaju pokarmu w przewodzie pokarmowym. Podobnie jak w przypadku witaminy D i tłuszczu, czy żelaza i białek zwierzęcych z mięsa, przypuszcza się, że wchłanianie kreatyny może być umiarkowanie wzmożone przez spożycie węglowodanów.

Do przesłanek tych naukowców doprowadziło powiązanie metabolizmu kreatyny z rolą insuliny w aktywacji pompy sodowej w mięśniach, która sprzyja transportowi kreatyny. W przypadku diet nieograniczających węglowodanów zatem lepiej może być spożywać kreatynę po śniadaniu, niż na czczo. W dietach ketogenicznych pora podaży kreatyny w okresie około śniadaniowym wydaje się nie mieć znaczenia, natomiast w przypadku diet zakładających okresy postu lepiej jest ją spożyć po pierwszym posiłku. 

Suplementacja kreatyną

Efektywność wchłaniania kreatyny do tkanki mięśniowej może być uzależniona od obecności glukozy i insuliny we krwi. Z tego względu bardziej polecane jest stosowanie jej po posiłku zawierającym węglowodany. Porcje stosowane w kontekście poprawy wydolności najczęściej mieszczą się w zakresie 5 – 10 g w przypadku najpopularniejszej formy kreatyny, czyli monohydratu.

Warto jednak dodać, iż różnice związane z porą oraz rodzajem diety nie są tak duże, jak wydawało się kiedyś. Dlatego kiedykolwiek przyjmiesz kreatyny, wchłonie się ona dobrze.

Źródło:

Koenig CA, Benardot D, Cody M, Thompson WR. Comparison of creatine monohydrate and carbohydrate supplementation on repeated jump height performance. J Strength Cond Res. 2008 Jul;22(4):1081-6. doi: 10.1519/JSC.0b013e31816a58c6. PMID: 18545204.

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close