Artykuły

Kurkuma – jak stosować? Dawkowanie

Kurkuma, jedna z najważniejszych przypraw kuchni indyjskiej, cieszy się dużą popularnością zarówno w zastosowaniu kulinarnym, jak i prozdrowotnym również w Europie. Inaczej zwana ostryżem długim curcuma longa jest źródłem cennej dla zdrowia kurkuminy. Jest to charakterystyczny dla korzenia tej rośliny związek i to jego zawartość w największym stopniu odpowiada za jego wyjątkowe właściwości. Nadaje barwę potrawom i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, z czym wiąże się wiele korzyści.

Jakie właściwości ma kurkuma?

Przez ostatnią połowę stulecia kurkuma zarówno w postaci przyprawy, jak i ekstraktów, czy samej substancji aktywnej (kurkuminy) intensywnie badana była w kontekście wielu aspektów zdrowia człowieka. Do rozwoju badań właściwości kurkumy przyczyniła się obecność w niej związków modulujących sygnalizację komórkową, co przekłada się na silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Pierwsze przesłanki anegdotyczne o jej efektywności pojawiły się już w 1748 roku, a pierwsza publikacja naukowa w 1937 (w przypadku samej kurkuminy – 1949). Do czasów obecnych pewien potencjał naukowcy odkryli w kontekście wspierania terapii chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, artretyzmu, zapalenia błony naczyniowej oka, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i odbytnicy, choroby Leśniowskiego-Crohna, zespołu jelita drażliwego, wrzodów żołądka, łuszczycy, miażdżycy, cukrzycy, nefropatii i chorób nerek, chorób wątroby i zatrucia alkoholowego, czy zapalenia pęcherzyka żółciowego oraz wielu innych schorzeń.

Jak najlepiej spożywać kurkumę?

W zależności od stanu zdrowia i celu stosowania kurkumy rozważyć można różne drogi jej podania. Przyprawa ta często dodawana jest do produktów spożywczych i potraw, aby nadać im żółto-złotą barwę, jednak dawki substancji aktywnych w porcjach kulinarnych są najczęściej zbyt małe, aby zaobserwować korzyści zdrowotne. Próbować można spożyć większe ilości tej przyprawy w ciągu dnia, np. poprzez rozpuszczenie w wodzie, jednak może się to okazać ani przyjemne, ani też skuteczne, ze względu na biodostępność. Rozwiązaniem, które zazwyczaj przyniesie najwięcej korzyści jest spożycie ekstraktu z wystandaryzowaną zawartością kurkuminy pod postacią tabletek lub kapsułek ułatwiających dawkowanie.

Jak dawkować kurkumę?

Kurkuma jest uznawana za bezpieczny środek fitoterapeutyczny. W niektórych badaniach wykazano, że w wielu przypadkach można spożywać nawet do 8 – 12 g tej przyprawy dziennie przez okres 3 miesięcy. Najczęściej jednak zaleca się zacząć od najmniejszej dostępnej dawki, czyli około 1 g dziennie. W zależności od natężenia problemów ze stanami zapalnymi, bólem, czy innymi objawami oraz skutkami zaburzeń stanu zdrowia dawkowanie może ulec powiększeniu. Pamiętać należy, że w przypadku stosowania niektórych leków suplementację należy skonsultować ze specjalistą.

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close