Artykuły

Kwasy omega 3 – ich wpływ na odporność

Gdy mówimy o wspomaganiu odporności, zazwyczaj pierwszym skojarzeniem jest witamina C, cytrusy i czosnek. Jednak wśród ogólnie stosowanych i dostępnych preparatów i suplementów diety, możemy wyróżnić substancje, które mogą pozwolić na zwiększenie odporności i wspomogą walkę z drobnoustrojami, bakteriami i wirusami.

Do najpopularniejszych należą:

  • cynk,
  • glutamina,
  • witamina D,
  • selen,
  • lukrecja,
  • inozyna,
  • kwasy tłuszczowe omega-3,

Skupimy się dziś na ostatniej grupie, czyli nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3. Wśród nich można wyróżnić trzy główne kwasy tłuszczowe:

  • ALA (kwas alfa-linolenowy),
  • EPA (kwas eikozapentaenowy),
  • DHA (kwas dokozaheksaenowy).

Pierwszy z tych związków (ALA) należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Oznacza to, że musi być koniecznie dostarczony ze zbilansowaną dietą. Ten niezwykle ważny kwas tłuszczowy jest prekursorem dla EPA i DHA, które na szczęście możemy również dostarczać z pożywieniem. Ich głównym źródłem są tłuste ryby, algi i owoce morza.

Po co nam omega-3?

Omega-3 pełni bardzo ważne funkcje w organizmie ludzkim. Jej pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka nie sposób przecenić. Te niezwykłe kwasy tłuszczowe wspomagają m.in. rozwój prenatalny, działają kardioprotekcyjnie, czyli chronią nasz układ sercowo naczyniowy. Wykazują wpływ neuroprotekcyjny, co oznacza, że dbają również o nasz mózg. Wspomagają walkę z otyłością, poprzez hamowanie łaknienia, zwiększają wrażliwości insulinową i mają istotny wpływ na walkę z zespołem metabolicznym.

Czy omega-3 wspoma odporność?

NNKT mają ogromne znaczenie dla naszej odporności i wzmacniają nas w czasie choroby. Omega 3 wykazuje wysokie działanie przeciwzapalne, polegające na hamowaniu nadmiernej odpowiedzi immunologicznej. Dodatkowo wpływa na zmniejszenie liczby uszkodzonych struktur komórkowych i obniża markery prozapalne, takie jak białka C-reaktywne (CRP).

Inne zalety i korzyści

Dzięki tej właściwości te niezwykłe kwasy tłuszczowe stanowią profilaktykę w chorobach przewlekłych np. reumatoidalnym zapaleniu stawów, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, migrenowym bólom głowy. Dodatkowo mogą wspomóc organizm w okresie walki z alergią poprzez zmniejszenie stanów zapalnych. Badania wskazują, że już od okresu niemowlęcego nasze spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 ma znaczenie dla naszego zdrowia. Zbyt niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w mleku matki może sprzyjać występowaniu astmy, alergicznemu nieżytowi nosa i atopowemu zapaleniu skóry. Warto zaznaczyć, że związki te wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Stosowanie ich obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, piersi i prostaty.

Jeśli chcesz zadbać o swoja odporność nie tylko w czasie choroby, zadbaj o profilaktykę. Warto do codziennej diety wprowadzić przynajmniej dwa razy w tygodniu tłuste ryby lub suplementy z kwasami tłuszczowymi omega-3. 

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close