Artykuły

Lecytyna na pamięć i koncentrację?

Lecytyny to grupa związków o charakterze tłuszczowym i dosyć powszechnym występowaniu w produktach spożywczych. Nie tylko występują one tam naturalnie, ale również ze względu na cenne właściwości kulinarne stosowane są w procesach technologicznych jako dodatek do produkowanej żywności. Popularne stały się również ze względu na pewne właściwości zdrowotne.

Czym jest lecytyna?

Chociaż lecytyn rozpoznano kilka rodzajów i mogą pochodzić z różnych źródeł spożywczych, to ich nazwa wywodzi się od żółtek jaj kurzych (z języka greckiego lekithos). Związek opisany po raz pierwszy został w połowie XIX wieku, kiedy to zaobserwowano, że umożliwia on mieszanie się olejów z wodą. Poza jajami występuje on w soi, która jest głównym źródłem tego związku do celów produkcyjnych. Pewne ilości lecytyny zidentyfikowano również w ziarnach zbóż, jednak nie wykorzystuje się ich na tak szeroką skalę.

Substancja ta budowana jest przez różne związki o podobnym charakterze, ale w różnych proporcjach. W skład tych związków wchodzą fosfolipidy, takie jak fosfatydylocholina, fosfatydyloetanoloamina, fasfatydyloinozytol, kwas fosfatydowy, czy fosfatydyloseryna, ale również kwasy tłuszczowe, gliceryna, czy trójglicerydy.

Jakie właściwości ma lecytyna?

W dużej mierze na właściwości lecytyny wpływa jej pochodzenie oraz dokładna kompozycja fosfolipidowa. W kontekście technologii żywności aspekty te mają znaczenie z punktu widzenia działania emulgującego, gdyż niektóre związki z tej grupy sprzyjają rozpuszczaniu oleju w wodzie, natomiast inne pozwalają na sprawniejsze mieszanie wody dodawanej do oleju.

Produkcja żywności to nie jedyna dziedzina, w której lecytyny zaznaczają swoją rolę – wykazują one również pewne działania wobec zdrowia człowieka. Fosfolipidy, które budują tę substancję, wchodzą w skład komórek układu nerwowego i mają duże znaczenie dla utworzenia „konsystencji” mózgu. Pomagają zachować funkcjonalność tego systemu na etapach zarówno rozwoju, jak i starzenia się.

Czy lecytyna poprawia pamięć i skupienie?

Lipidy zawarte w lecytynie odgrywają dużą rolę w kontekście kształtowania i utrzymywania funkcji poznawczych mózgu na każdym etapie życia. Ich rola w procesach neurogenezy, czy też neurodegeneracji nie pozostaje bez wpływu na m.in. pamięć, czy koncentrację uwagi. Istnieją przesłanki mówiące o tym, że m.in. fosfatydylocholina, czy fosfatydyloseryna pobudzać mogą rozwój synaps (struktur łączących komórki w obrębie układu nerwowego), a umacnianie tychże połączeń usprawnia procesy zapamiętywania.

Ponadto lecytyna wykazuje potencjał w obniżaniu poziomu hormonów związanych ze stresem, a to pośrednio związane jest z utrzymaniem skupienia podczas aktywności umysłowej. Warto zaznaczyć, że działanie omawianej substancji w mózgu w pewnym stopniu zależne jest od podaży niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodzin omega-3 i omega-6. Dlatego też na efektywność stosowania dodatkowych porcji lecytyny w ciągu dnia wpływ ma dotychczasowa dieta i higiena stylu życia, a także ogólny stan zdrowia, czy też wiek.

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close