Artykuły

Mąka kokosowa – zastosowanie i właściwości

Wiele osób lubi rozpocząć dzień tradycyjnym śniadaniem, składającym się między innymi z bułki z plastrem żółtego sera, szynki lub twarogiem. Jednak równie wiele osób nie może tego zrobić ze względu na występującą u nich alergie na pszenice, nietolerancję na gluten lub chorobę trzewną celiakię.

Czym jest celiakia?

To choroba o charakterze autoimmunologicznym, polegającą na nieprawidłowej reakcji organizmu, a dokładniej odpowiedzi układu immunologicznego na białka zbożowe – prolaminy czyli m.in. gluten zawarty w większości mąk, używanych do produkcji wyrobów piekarniczych oraz cukierniczych. Warto w tym miejscu dodać, że gluten nie wywołuje celiakii, ale ujawnia jej istnienie w organizmie.

Na szczęście zarówno właściciele piekarni, jak i cukierni, od jakiegoś już czasu wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i coraz popularniejsze stają się wyroby wytworzone z mąki wolnej od glutenu. Nie tylko lokalne wytwórnie zauważyły popyt na tego typu produkty, ale duże sieci handlowe również mają w swojej ofercie pieczywo bezglutenowe.

Mąki bezglutenowe 

Istnieje kilka mąk wytworzonych z różnych roślin, które są bezglutenowe i uznawane za bezpieczne dla osób z nietolerancją. Jedną z nich jest mąka kokosowa.

Wielu osobom orzech kokosowy może kojarzyć się bardziej z mleczkiem kokosowym albo wiórkami, jako dodatkiem do deserów i słodyczy, niekoniecznie z bułką, czy chlebem. Jednak mąka kokosowa jest świetną alternatywą dla mąki pszennej i oferuje wiele cennych składników i właściwości. 

Zacznijmy od początku, skąd właściwie się bierze – z kokosa- wiadomo, a dokładniej?

Mąka z miąższu kokosa

Nie będzie zaskoczeniem stwierdzenie, że mąka kokosowa, jak wiele cenionych produktów spożywczych, jest produktem ubocznym z procesu wytwarzania innego wyrobu. Dokładniej jest produktem ubocznym produkcji oleju i mleka kokosowego. Wytwarza się ją z miąższu orzecha kokosowego, które jest oddzielone od skorupy, tarte i przecedzane, aby oddzielić mleko kokosowe. Następnie miąższ jest suszony, czy raczej pieczony w niskiej temperaturze i finalnie zmielony na mąkę.

Warto wspomnieć, że największymi producentami orzechów kokosowych są Indie, Filipiny i Indonezja.

Wiemy już, jak i gdzie powstaje mąka kokosowa. Czas odpowiedzieć na pytanie, co takiego nam może zaoferować?

Właściwości 

Z właściwości fizycznych można wymienić najważniejsze:

  • ma kremową barwę,
  • delikatnie słodkawy smak,
  • orzechowy zapach,
  • jest higroskopijna (pochłania wodę), co jest zaletą w przypadku zagęszczania potraw- zup, czy sosów, ponieważ wystarczy dodać jej dużo mniej niż normalnej mąki.

Jakie korzyści prozdrowotne daje jedzenie mąki kokosowej?

Mąka ta jest bogata w składniki odżywcze, takie jak błonnik, którego zawiera aż 40 gramów w 100 gramach produktu, sód, potas, wapń i żelazo oraz białko, którego zawartość wynosi ok. 16 gramów na 100.

To właśnie między innymi duża zawartość błonnika, korzystnie wpływającego na pracę układu pokarmowego, sprawia, że mąka kokosowa zyskuje na popularności.

Dodatkowo mąka kokosowa może być ciekawą propozycją dla osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny, który może mieć wartość nawet dwukrotnie mniejszą niż w przypadku mąki pszennej.

Mąka kokosowa może zostać naszym sprzymierzeńcem także w walce o zmniejszenia masy ciała. Dzieje się tak za sprawą zawartego w niej błonnika, w tym nierozpuszczalnego, który powoduje, że produkty powstałe z użyciem tej mąki dają uczucie sytości na dłużej.

Drugim powodem jest niższa zawartość węglowodanów, w stosunku do tradycyjnej mąki, co może dać korzystne rezultaty u osób chcących schudnąć, biorąc pod uwagę wykorzystanie jej np. w diecie niskowęglowodanowej.

Jednak najważniejszą właściwością mąki kokosowej dla osób z alergią na zboża, czy nietolerancją na gluten, jest to, że ta mąka jest bezzbożowa i wolna od glutenu. Pozwala zatem cieszyć się ulubionymi wyrobami piekarniczymi oraz cukierniczymi bez ryzyka reakcji ze strony organizmu.

Mając na względzie zawarte w mące składniki odżywcze, może ona wspomóc nasz organizm w:

  • lepszej perystaltyce jelit,
  • zwiększenie uczucia sytości,
  • kontrolowaniu poziomu cukru we krwi,
  • jest alternatywą mąki pszennej dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią,
  • odchudzaniu (nierozpuszczalny błonnik i mniejsza zawartość węglowodanów).

Mąka kokosowa może znaleźć zastosowanie w naszej codziennej, kuchennej rutynie. Z łatwością zastąpi tradycyjną mąkę, zarówno podczas przygotowywania wypieków, takich jak chleb, czy bułki, spód do pizzy, czy ciastka, muffinki i ciasta. Będzie także świetnym dodatkiem do dań, w tym zagęszczania zup i sosów (ma dobre właściwości higroskopijne).

Wyżej wymienione prozdrowotne korzyści nie są jedynymi, jakie może nieść włączenie mąki kokosowej do naszej diety. W przypadku osób niemających nietolerancji, czy alergii związanej z mąkami zbożowymi, można rozważyć urozmaicenie swojej diety i potraw, właśnie o mąkę kokosową, bez konieczności rezygnacji z dotychczas stosowanej np. mąki pszennej.

Kokos ma jeszcze wiele tajemnic wartych odkrycia!

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close