Artykuły

Maltitol – co to jest, właściwości, zastosowanie 

Maltitol zasłynął jako alternatywa dla cukru stołowego. Jest prawie tak słodki, jak właśnie sacharoza i wykazuje zbliżone do niej właściwości technologiczne. Dzięki swoim właściwościom może być wykorzystywany do produkcji wielu rodzajów produktów spożywczych bez charakterystycznych dla zwykłego cukru spożywczego skutków ubocznych.

Czym jest maltitol?  Sztuczny czy naturalny?

Maltitol jest szczególnie popularnym w technologii kulinarnej poliolem, czyli alkoholem wielowodorotlenowym, a dokładniej związkiem podobnym do węglowodanów, jednak nie w pełni wykorzystywanym przez organizm. Naturalnie w niewielkich ilościach występuje w niektórych owocach i warzywach czy produktach przetwórstwa zbożowego. Powszechnie wykorzystywany jest jako słodzik, a w sklepach dostępny jest pod postacią krystalicznego proszku. Na skalę komercyjną maltitol produkuje się ze skrobi uzyskanej np. w wyniku przetwarzania kukurydzy, pszenicy czy ziemniaków.

maltitol

Dlaczego lepiej wybierać maltitol?

Maltitol jest bardzo uniwersalnym słodzikiem, gdyż w wielu aspektach przypomina zwykły cukier stołowy. Jest niemal równie słodki (do 90% słodyczy sacharozy), a także z podobną łatwością ulega rozpuszczeniu. Ponadto roztwory z dodatkiem cukru lub maltitolu wykazują podobny poziom lepkości, na co zwraca się dużą uwagę w praktykach kulinarnych.

Omawiany słodzik w wysokich temperaturach otoczenia wchłania mniej wilgoci, aniżeli sacharoza, dzięki czemu jest on bardziej stabilny przy długoterminowym przechowywaniu. Maltitol redukuje poziom zakwaszenia w jamie ustnej, dzięki czemu sprzyja prewencji próchnicy zębów. Dostarcza on około 2,4 kcal na 1 g produktu, a jego indeks glikemiczny szacowany jest na około 35, dzięki czemu jest związkiem, którym zainteresować powinny się osoby z otyłością czy cukrzycą.

Zastosowanie – kto powinien wybierać maltitol?

Maltitol poleca się stosować każdemu, kto spożywa na co dzień zbyt duże ilości cukru oraz kalorii. Zastąpienie cukru tym słodzikiem może „uratować” zarówno bilans energetyczny, jak i gospodarkę glukozowo-insulinową, czy stan uzębienia. Szacuje się, że dawki bezpieczne dla osób dorosłych sięgają nawet 40 g dziennie, natomiast dzieci mogą bez większych obaw spożywać około 15 g.

Maltitol zastosowanie znajduje w produkcji wielu rodzajów słodyczy. Wszelkie wyroby cukiernicze, czekoladowe, cukierki, żelki czy gumy do żucia, które zawierają maltitol zamiast cukru, nie odbiegają smakiem od oryginałów, a mają nieporównywalnie lepszy wpływ na zdrowie. Co więcej, dodaje się go do pieczywa, przetworów mlecznych, czy past do zębów. Pod postacią syropu dodawany jest do optymalizacji smaku i konsystencji oraz trwałości wielu produktów wysoko przetworzonych.

BEZ DODATKU CUKRU I TŁUSZCZU PALMOWEGO! SŁODZONE MALTITOLEM
Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button
Close