Artykuły

Mrowienie po beta alaninie, czy to normalne?

Beta-alanina należy do aminokwasów endogennych i bardzo często stosowana jest w postaci suplementów diety. Szczególnie popularna jest wśród sportowców, zarówno amatorskich, jak i wyczynowych. Niekiedy po spożyciu tego aminokwasu odczuwane jest specyficzne uczucie mrowienia na skórze, które czasami może wywoływać zaniepokojenie u początkujących użytkowników. Nie jest to jednak zjawisko szkodliwe i mimo że wydaje się nienaturalne, to jest całkowicie normalne.

Charakterystyka beta-alaniny

Beta-alanina to aminokwas, który dostarczany jest z dietą oraz powstaje na drodze przemian metabolicznych w organizmie. Obecna jest między innymi w cytoplazmie komórkowej, przestrzeni pozakomórkowej, a także w mitochondriach w obrębie tkanek mięśni szkieletowych, nerek, trzustki, łożyska, czy prostaty. Pełni liczne funkcje fizjologiczne, odgrywa rolę między innymi w układzie mięśniowym oraz nerwowym.

Zaburzenia jej poziomu w organizmie obserwuje się między innymi w przypadku niektórych dysfunkcji metabolicznych, nowotworów jelita grubego i trzustki, choroby Crohna, Alzheimera, czy chorób przyzębia.

Spożycie beta-alaniny

W diecie głównym źródłem beta-alaniny jest mięso. W przypadku niskiego poziomu spożycia tego aminokwasu obniżeniu może ulec również poziom karnozyny, która jest dipeptydem o dużym znaczeniu dla takich procesów jak metabolizm energetyczny, czy buforowanie nadmiaru jonów wodorowych w mięśniach oraz zwalczanie wolnych rodników. Podwyższenie poziomu spożycia beta-alaniny wiąże się ze wzrostem produkcji karnozyny w organizmie niezależnie od wyjściowego jej stężenia m.in. w mięśniach. Bardziej wrażliwi na wprowadzenie suplementacji mogą być wegetarianie i weganie, gdyż dieta tych osób jest uboga w beta-alaninę i nie dostarcza karnozyny.

Mrowienie po beta-alaninie

Beta-alanina w zalecanym dawkowaniu uznawana jest za bezpieczną, jednak spożyciu jej często towarzyszy uczucie mrowienia w skórze. Uczucie to, dla wielu osób niekomfortowe, fachowo nazywa się parestezjami i związane jest z “rozchodzeniem się” omawianego aminokwasu po organizmie. Niskie dawki, tj. porcje wielkości około 1 g zazwyczaj nie wywołują tego zjawiska. Pojawia się ono przy większych dawkach, tj. około 5 – 6 g, które stosowane są najczęściej przez osoby aktywne fizycznie, które chcą poprawić swoją wydolność. Wraz z czasem stosowania beta-alaniny uczucie mrowienia powinno stopniowo zanikać, pod warunkiem, że stale stosowana jest taka sama dawka. Jeżeli natomiast dyskomfort przy wysokich dawkach jest zbyt duży, można również rozważyć rozłożenie dawki na mniejsze porcje stosowane w ciągu dnia.

Stosowanie beta-alaniny

Beta-alanina może być wykorzystywana do różnych celów, m.in. do poprawy wydolności fizycznej, czy spowalniania procesu starzenia się organizmu. Mrowienie, które pojawia się około 30 minut po spożyciu, jest normalnym zjawiskiem, które świadczy o „rozprowadzaniu” aminokwasu po organizmie.  

Źródła:

  • Trexler ET, Smith-Ryan AE, Stout JR, Hoffman JR, Wilborn CD, Sale C, Kreider RB, Jäger R, Earnest CP, Bannock L, Campbell B, Kalman D, Ziegenfuss TN, Antonio J. International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Jul 15;12:30. doi: 10.1186/s12970-015-0090-y. PMID: 26175657; PMCID: PMC4501114.
  • Artioli GG, Gualano B, Smith A, Stout J, Lancha AH Jr. Role of beta-alanine supplementation on muscle carnosine and exercise performance. Med Sci Sports Exerc. 2010 Jun;42(6):1162-73. doi: 10.1249/MSS.0b013e3181c74e38. PMID: 20479615.
Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close