Artykuły

Najlepsze suplementy na dzień babci i dzień dziadka

Dziadkiem lub babcią zostać można jeszcze zanim zaczną zachodzić wyraźnie widoczne zmiany w kondycji tkanek i stanie zdrowia, które charakterystyczne są dla starzenia. Aby móc jak najdłużej cieszyć się sprawnością i „użytecznością” mózgu, serca, mięśni czy szkieletu oraz narządów wewnętrznych trzeba jak najwcześniej pomyśleć o stanie odżywienia organizmu.

Dobre prezenty

Istnieje kilka szczególnych substancji pochodzenia spożywczego, które mogą powstrzymać wiele negatywnych skutków oddziaływania wieku na komórki i tkanki. Preparaty zawierające te substancje mogą być dobrym pomysłem na prezent, gdyż nie są to produkty drogie, ale za to mogą mieć duże znaczenie dla wzmocnienia najbliższych seniorów.

Odżywki o roli budulcowej

Jednym z najważniejszych czynników ograniczających sprawność i samodzielność oraz zwiększających ryzyko wystąpienia urazów i chorób w wieku dojrzałym jest niedożywienie białkowe związane zarówno z samą dietą, jak i przyspieszającymi procesami „degradacji” białek. Mowa tutaj głównie o białkach mięśniowych oraz białkach budujących wszystkie tkanki, czyli białkach kolagenowych.

W związku z wiekiem osłabieniu ulegają mięśnie szkieletowe, które odpowiedzialne są m.in. za tempo chodu, czy siłę chwytu, które są pośrednimi wyznacznikami długości życia. Zapobiegać temu mogą preparaty białkowe, głównie izolaty i koncentraty białek serwatkowych, hydrolizaty kazeinowe, czy białka jaj kurzych, a także mieszanki białek roślinnych. Są one łatwostrawne i zawierają duże ilości aminokwasów, które wyspecjalizowane są w budowaniu i ochronie mięśni przed uszkodzeniami.

Pyszny izolat białka serwatkowego

Białka kolagenowe z kolei wpływają na jakość skóry, włosów, paznokci i zębów, ale również tych tkanek, które są wewnątrz organizmu, czyli chrząstki, kości, więzadła, powięzi, ale też mięśnie sercowy, gładkie i szkieletowe, naczynia krwionośne oraz narządy w otrzewnej. W okresie dojrzewania tkanki te mają szczyt swojej elastyczności i sprężystości, jednak w pewnym wieku zaczynają właściwości te tracić. Bezpośrednie wsparcie gospodarki kolagenowej w organizmie zapewniają produkty zawierające hydrolizwany kolagen, który charakteryzuje się wysoką przyswajalnością.

Suplementy prozdrowotne

Istnieje szereg znanych nauce środków, które wesprzeć mogą organizm seniora w sposób bardziej precyzyjny, niż wymienione wcześniej białka.

Wielokierunkowe korzyści przynieść może suplementacja diety kwasami omega-3 (eikozapentaenowym i dokozaheksaenowym), które działają przeciwzapalnie i działają ochronnie na błony komórkowe, a także przeciwdziałać mogą miażdżycy.

Wzmocnienie kości zapewnić może połączenie witamin D i K z magnezem, natomiast odporności połączenie tych dwóch środków z witaminą C oraz cynkiem. W przypadku wyboru suplementów z witaminami i składnikami mineralnymi warto wcześniej sprawdzić, ile dokładnie ich znajduje się w codziennej diecie.

Na problemy z wysokim ciśnieniem często poleca się stosowanie argininy oraz cytruliny, natomiast przy rozregulowanej gospodarce glukozowo-insulinowej pomocne mogą być takie środki, jak cynamon, czy berberyna.

Zaburzenia lękowe czy niską tolerancję stresu w pewnym stopniu pokonać można przy zastosowaniu ashwagandhy, kannabidiolu, czy szafranu, natomiast przy problemach ze snem dodatkiem do tych trzech środków może być melatonina.

Przed sięgnięciem po suplementy diety należy pamiętać o konsultacji ze specjalistą, który oceni zasadność włączenia konkretnych preparatów, czy dobierze dawki.

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close