Artykuły

Najlepsze źródła witaminy D w diecie

Witamina D to jeden z kluczowych składników wpływających na zdrowie organizmu. Coraz częściej witaminę D określa się mianem enzymu, który wpływa na znaczną większość procesów biologicznych zachodzących w organizmie. Witamina ta stała się standardem suplementacji poza okresem letnim, jednak coraz większa ilość ekspertów rekomenduje suplementację witaminą D również podczas lata. Jak jednak wygląda kwestia dostarczania tej witaminy z pożywieniem?

Najlepsze źródła witaminy D w diecie

Pomimo ogromnych trudności z zaspokojeniem zapotrzebowanie na witaminę D poprzez produkty spożywcze, da się znaleźć kilka produktów bogatych w tą witaminę. Warto przed tym wspomnieć, że witamina D znajduje się w znacznej większości w produktach pochodzenia zwierzęcego. Produkty roślinne często są fortyfikowane, czyli wzbogacane tą witaminą w formach dedykowanych (również dla wegan). Wśród produktów z największą zawartością witaminy D wyróżniamy:

(Podane wartości odnoszą się do 100g produktu)

  • Tran (85-100 j.m. witaminy D)
  • Ryby (zawartość różni się w zależności od gatunku, od 0,1ug do 36ug [węgorz])
  • Produkty nabiałowe (do 0,76ug w maśle)
  • Jajka (ok. 4,5-5ug witaminy D)
  • Mięso

Jak widać realizacja dziennego zapotrzebowania na witaminę D 10ug (mikrogramów) jest niełatwa. Dieta taka opierałaby się głównie na produktach odzwierzęcych z praktycznie codziennym spożyciem ryb i owoców morza.

Witamina D występuje także w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, głównie w grzybach. Jest to mało trwała forma tzw. witaminy D2 – ergokacyferol.

TERAZ WIĘCEJ WITAMINY D3 2000 W WIĘKSZYM EKONOMICZNYM OPAKOWANIU – 200 CAPS

Fortyfikacja żywności – możliwość realizacji zapotrzebowania na witaminę D

Wraz z biegiem czasu pojawiają się coraz to bardziej zaawansowane rozwiązania technologiczne umożliwiające nam realizację dziennego zapotrzebowania na witaminę D i nie tylko. Jednym z takich rozwiązań jest fortyfikacja żywności. Polega ona na technologicznej obróbce produktu spożywczego poprzez dodanie danego składnika biologicznego do produktu spożywczego. Najpopularniejszym przykładem fortyfikacji żywności jest wzbogacanie margaryn w witaminę D oraz jodowanie soli.

Fortyfikacja margaryn sprawia, że 100g produktu może zawierać nawet 5ug witaminy D. Takie produkty mogą stanowić świetne wsparcie codziennej diety.

Najlepsze źródła witaminy D w diecie – podsumowanie

Witamina D stanowi ogromne wyzwanie, jeśli chodzi o jej uzupełnienie tylko ze spożycia produktów spożywczych. Witamina D występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Małe ilości jej pochodnej (witaminy D2) występują także w produktach pochodzenia roślinnego, głównie w grzybach.

Istnieją obecnie rozwiązania mające na celu wzbogacenie żywności o dane składniki biologiczne, w tym także witaminę D. Proces ten nazywa się fortyfikacją. Pomimo rozwiązań technologicznych i stałego rozwoju technologii, na ten moment najskuteczniejszą formą realizacji zapotrzebowania na witaminę D jest jej regularna suplementacja, również dostępna w preparatach dedykowanych dla wegan i wegetarian.

Tagi

ALLNUTRITION

Bez względu czy siłownia jest Twoim drugim domem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę, marka Allnutrition spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Każdy produkt musi być odpowiedzią na konkretne potrzeby klientów.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close