Artykuły

Omega 3 a odchudzanie, rola kwasów omega 3 w odchudzaniu

Okres redukcji masy ciała wiąże się ze zmianami w stylu życia. Zazwyczaj wprowadzana jest dieta odchudzająca oparta o deficyt energetyczny, wyższa aktywność fizyczna oraz suplementy. Przeważnie osoby pragnące zgubić zbędne kilogramy skupiają swoją uwagę na preparatach dedykowanych w okresie utraty wagi np. odżywce proteinowej, której celem jest wpłynięcie na lepszą regenerację i ochronę tkanki mięśniowej, oraz na splaczach tkanki tłuszczowej, które wpływają na lipolizę, hamują łaknienie i wpływają na termogenezę.

Wybór ten jest oczywiście prawidłowy i słuszny, jednak warto również oprzeć swoją suplementację o preparaty, o których często zapominamy np. witaminach w szczególności D3, adaptogenach czy kwasach tłuszczowych omega-3.

Rola kwasów omega-3 w procesie odchudzania

Wśród kwasów tłuszczowych omega -3 warto wyróżnić trzy najważniejsze:

  • ALA (kwas alfa-linolenowy)
  • EPA (kwas eikozapentaenowy)
  • DHA (kwas dokozaheksaenowy).

Kwas alfa linolenowy należy do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ organizm ludzki nie posiada układów enzymatycznych pozwalających do jego wytworzenia. Jest on o tyle ważny, gdyż jest prekursorem dla EPA i DHA. W momencie, gdy dostarczamy za małą ilość ALA lub nasza dieta jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-6, które konkurują z ALA, w organizmie dochodzi do niedoboru kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego. W tym wypadku muszą być one dostarczone z dietą. Najlepszym źródłem tych kwasów tłuszczowych są tłuste ryby.

Omega-3 pełni bardzo wiele funkcji w organizmie człowieka, jednak skupimy się na wpływie tych kwasów na proces redukcji masy ciała.

Interesujące badania 

W 2008 roku opublikowano badanie, gdzie oceniano wpływ diety bogatej w kwasy tłuszczowe omega-3 na uczucie sytości u osób z otyłością lub nadwagą. Grupa spożywająca wyższe dawki omegi 3 (ponad 1,3 g) w stosunku do grupy kontrolnej (poniżej 0,3 g) zadeklarowała wyższe uczucie sytości do 2 h po posiłku. Warto zaznaczyć, że obie grupy były w okresie redukcji wagi i stosowały dietę o obniżonej wartości energetycznej.

Do podobnych wniosków doszli naukowcy w opublikowanym badaniu w 2013 roku gdzie zaobserwowano wzrost poziomu leptyny u osób otyłych wraz ze wzrostem spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Wzrost tego hormonu powoduje zahamowanie uczucia głodu i zmniejszenie apetytu. W 2015 roku opublikowano metaanalizę, która obejmowała 21 badań. Wyniki wskazały, że interwencja żywieniowa wraz z suplementami omega-3 miała wpływ na znaczące zmniejszenie obwodu talii, oraz współczynnika WHR (stosunek talii do bioder).

W jaki sposób omega-3 mogą pomóc w odchudzaniu?

Wpływ działania kwasów omega-3 cały czas jest badany, jednak znane są już częściowo mechanizmy, które przyczynić się mogą do kontroli masy ciała.

Kwasom tłuszczowym omega-3 przypisuje się wpływ na:

  • zwiększenie wrażliwości insulinowej,
  • zwiększenie utleniania lipidów,
  • wpływają na pozytywne zmiany we florze bakteryjnej jelit,
  • hamują lipogenezę. 

Niezależnie czy planujemy okres redukcji masy ciała, czy jesteśmy w trakcie lub już po zrzuceniu zbędnych kilogramów, warto do codziennej diety włączyć suplementy w postaci kwasów tłuszczowych omega-3. 

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close