Ze względu na spore zainteresowanie i liczne pytania postanowiliśmy kontynuować nasz cykl fit przepisów, które powinny zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy :). W dzisiejszym wpisie prezentujemy przepis na przepyszne omlety białkowo-tłuszczowe, z wykorzystaniem m.in. naszych produktów. Przepis, który dziś prezentujemy po raz kolejny przygotowała nasza ambasadorka Magdalena Hajkiewicz.
Przepis na omlety białkowo-tłuszczowe
Składniki:
– Izolat białkowy o smaku wanilii – 1 miarka
– mąka kokosowa – 1 łyżka
– jaja – 2 sztuki
– jogurt naturalny – 2 łyżki
– soda – pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
Na początek należy oddzielić żółtka od białek. Następnie oddzielone białka ubijamy mikserem aby uzyskać sztywną pianę. W następnej kolejności dodajemy izolat białkowy o smaku waniliowym, jogurt, żółtka, mąkę kokosową i sodę – cały czas ubijając.
W międzyczasie należy rozgrzewać na patelni niewielką ilość tłuszczu i smażyć niewielkiej ilości placki. Jeśli wszystko wykonujemy według opisu, to powinniśmy otrzymać 4 średniej wielkości omlety. Na samym końcu możemy podkreślić smak przygotowanych omletów, dodając do nich np. owoce, orzeszki lub masło orzechowe.
Poniżej przedstawiamy ponadto wartość odżywczą omletów:
- Energia: 284 kcal
- Białko: 41,4 g
- Tłuszcze: 11,8 g
- Węglowodany: 3,2 g
czy zamiast izolatu mogę dać miarkę odżywki białkowej wpc?