Dziś mamy dla Was przepis na przepyszne orzechowe ciasteczka. Dacie znać czy wypróbowaliście przepis!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jaja,
- 3/4 szklanki erytrytolu,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki żurawiny,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 70 % kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na początku siekamy orzechy i drobno siekamy żurawinę. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, jaja, erytrytol, masło orzechowe i proszek do pieczenia i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt suche możemy dolewać niewielkie ilości wody, aż ciasto będzie całkowicie zagniecione. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i żurawinę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z masy formujemy płaskie ciasteczka i wykładamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 12-15 min w temperaturze 160 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej i polewamy gotowe ciasteczka. Smacznego!
Przepis dla Was przygotowała nasza ambasadorka Magdalena Hajkiewicz.