Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 370g mąki orkiszowej lub pszennej
- 60g ksylitolu
- 2 jajka
- 70g rozpuszczonego masła
- 100ml ciepłego mleka
- 100g NUTLOVE Crunch
dodatkowo:
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
- Przygotuj zaczyn: w kubku wymieszaj drożdże, 20ml mleka, cukier i 2 łyżki mąki, przykryj ścierką i odstaw na 10 min do wyrośnięcia
- Do robota kuchennego wsyp mąkę i ksylitol, dodaj jajka, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część mleka, zacznij wyrabiać ciasto
- pod koniec zacznij powoli dolewać rozpuszczone masło
- wyjmij ciasto na stolnicę i zagnieć je dłońmi przez dodatkowe 5 min, przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h
- wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć a następnie rozwałkuj na duży prostokąt
- posmaruj ciasto kremem a następnie zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku
- potnij rulon na 12 części
- przełóż bułeczki do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 min do ponownego wyrośnięcia
- piekarnik rozgrzej do 180*C, wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem
- piecz około 25 min, aż się zarumienią
Wartości odżywcze 1 bułeczki:
- kcal: 216
- B: 6,3g
- T: 9,5g
- W: 29g