Składniki na dwie foremki keksówki:
– 2 puszki czerwonej fasoli,
– 4 jajka,
– 2 banany,
– 3 łyżki prawdziwego kakao,
– 3/4 szklanki ksylitolu,
– półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
– 3 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
– nutwhey czekoladowy
Dodatkowo:
– maliny
– do ozdobienia protein coconut dream oraz protein wafer
Przygotowanie:
Płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 50-60 min (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem. Upieczone ciasto dekorujemy polewą Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak !
Smacznego!