Przepyszny Snickers domowej roboty bez dodatku cukru

Witamy wszystkich w naszym kolejnym kulinarnym wpisie. Tym razem polecamy Wam autorski przepis naszej ambasadorki Magdaleny Hajkiewicz na wersję Fit Snickersa z wykorzystaniem naszego masła orzechowego ALLNUTRITION Peanut Butter. Opisana pyszność została przygotowana z samych naturalnych składników i bez dodatku cukru. Zapraszamy!

Składniki:

– daktyle – 200g

– masło orzechowe ALLNUTRITION Peanut Butter – 5 łyżek

– kakao – 2 łyżki

– mleczko kokosowe z puszki – 2 łyżki

– ksylitol – 5 łyżek

– czekolada gorzka – 1 tabliczka

– kasza jaglana – 150g

– orzeszki ziemne – 100g

Sposób przygotowania:

Na początek wypłukujemy, a następnie gotujemy przygotowaną kaszę jaglaną w dwukrotnie większej objętości wody do całkowitego wchłonięcia. Następnie dodajemy 5 łyżek ksylolitu, blendujemy i czekamy na ostygnięcie. Przygotowane wcześniej daktyle zalewamy w międzyczasie wrzątkiem, a następnie moczymy przez 15 minut do czasu aż zmiękną. W kolejnym etapie odsączamy daktyle, dzieląc je na dwie równe części po 100 g.

Do pierwszej dodajemy 2 łyżki kakao oraz 5 łyżek masła orzechowego ALLNUTRITION Peanut Butter, które następnie blendujemy i zagniatamy. Następnym krokiem będzie stworzenie formy o wymiarach 15×25 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wykładamy na nią przygotowany wcześniej spód.

Do drugiej części daktyli dodajemy 2 łyżki mleczka kokosowego, następnie blendujemy, po czym dodajemy 100g orzeszków ziemnych do powstałej masy. Kolejnym krokiem jest nałożenie kolejno masy na blaszce. Zaczynamy od masy z kaszy jaglanej, jako drugą nakładamy daktylową masę z orzechami, a na samym końcu roztopioną tabliczkę gorzkiej czekolady.

Na koniec całość wstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny, po czym możemy się delektować przepysznym fit-snickersem wyłącznie z naturalnych składników i bez dodatku cukru.

Smacznego!

Udostępnij znajomym...Share on Facebook
Facebook
0

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *