ArtykułyPolecane

Pyszne migdały i orzechy arachidowe w polewie czekoladowej

Migdały, ciemna czekolada, mleczna czekolada, cynamon, orzechy arachidowe…słysząc te słowa, na myśl przychodzą ekskluzywne praliny, słodkości, poezja smaków.

I to jest poprawne skojarzenie!

Tak właśnie często skomponowane są łakocie, od których nie sposób się oderwać. Takie też niespodzianki zagościły w rodzinie fit-słodyczy Nutlove firmy ALLNUTRITION.

Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu największych koneserów, którzy cenią nie tylko najlepsze składniki i najbardziej wyrafinowane smaki, ale dbają także o zdrowie, zostały przygotowane zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smaków.

To 5 nowych kompozycji, w których postawiono na zestawienie pysznej czekolady i zdrowych orzechów.

Nie bez znaczenia jest dobór bakalii, jakie znajdziemy w Nutlove.

Migdały 

Jadalne nasiona drzewa migdałowego. W świat zawędrowały z Bliskiego Wschodu.

Te bardzo popularne orzechy kryją w sobie ogrom składników odżywczych. Białko (około 20%), zdrowe tłuszcze, błonnik, witaminy to tylko niektóre z nich. Migdały są bogate w przeciwutleniacze. Mogą chronić przed stresem oksydacyjnym, odpowiedzialnymi za starzenie, stany zapalne czy nowotwory.   Migdały są bardzo bogatym źródłem magnezu, 100g tych orzechów dostarcza prawie 270 mg tego cennego pierwiastka, dodatkowo bogate są w wapń, fosfor, potas czy też niacynę.

Migdały są doskonałym źródłem witaminy E, bardzo silnego antyoksydantu. Już 100 gramów tych orzechów zapewnia aż 160% zalecanego dziennego spożycia (RDA).

Migdały mogą być sojusznikiem w walce o smukła sylwetkę. Przeprowadzone badania sugerują, że mogą pomóc zmniejszyć masę ciała. Podobnie jak fistaszki, zwiększają uczucie sytości, dzięki wysokiej zawartości białka, tłuszczy i błonnika. Badania wskazują, że spożycie migdałów może przyczynić się do obniżenia trójglicerydów oraz całkowitego i złego cholesterolu.

W wyliczaniu prozdrowotnych właściwości bakalii nie zapominajmy o jeszcze jednym ważnym składniku Nutlove – czekoladzie.

Orzechy arachidowe

Zwane też fistaszkami lub orzechami ziemnymi to nasiona roślin strączkowych, które przywędrowały do nas z Ameryki Południowej.

Kryją w sobie bogactwo prozdrowotnych składników. Orzechy zawierają mnóstwo niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). Są świetnym źródłem białka roślinnego, które wynosi około 22-30% .

Dodatkowo dostarczają wielu witamin i składników mineralnych, takich jak witamina E, B1, B3, B7, B9, miedź, mangan, fosfor, magnez, które są niezwykle ważne i mogą wpływać na ochronę organizmu, oraz ustrzec przed chorobami serca.

Ponadto orzechy ziemne, mogą pomóc w procesie odchudzania. Zawarte w nich tłuszcze i białka są wolniej trawione, przez co pozwalają na uczucie sytości i dłuższe przerwy między posiłkami.

Czekolada

Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, należą do nich między innymi polifenole, flawonole i katechiny.

Czekolada może wspomagać funkcjonowanie układu krwionośnego. Liczne badania wskazują, że ciemna czekolada może wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi.

Ponadto, jedzenie czekolady może poprawić funkcjonowanie naszego mózgu, w tym funkcje poznawcze.

Jednak najważniejszą cechą czekolady jest jej smak. Ludzie dzielą się na tych, którzy kochają czekoladę i tych, którzy się do tego nie przyznają.  Największą zaletą czekolady, które oblewają orzechy w Nutlove jest brak dodanej sacharozy, znajdziemy tam tylko naturalnie występujące cukry, oraz naturalny słodzik maltitol. Zaletą tej substancji jest niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje on nagłego wzrostu glukozy we krwi.

Bakalie w czekoladzie osładzają nam życie od pokoleń. Zajadały się nimi nasze babcie i mamy, a teraz w nowej, zdrowszej odsłonie mogą stanowić wartościową i pyszną przekąskę również dla nas.

Mogą być doskonałym dodatkiem do deserów, owsianki czy naleśników, ale równie dobrze możemy się nimi zajadać w czystej postaci. Każdy miłośnik czekolady znajdzie coś dla siebie gdyż orzechy oblane są różnymi gatunkami czekolad od ciemnej poprzez mleczną, aż do białej. 

Smacznego!

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close