Tort kokosowy – przepis

Składniki:
– 750 ml mleka kokosowego lub zwykłego,
– 250 g kaszy jaglanej,
– 400 g mleczka kokosowego z puszki,
– 20 g żelatyny (lub 5 g agaru),
– 4 łyżki ksylitolu (wedle uznania można dodać więcej),
– 30 g wiórków kokosowych (do posypania),
– jeżyny i truskawki,
– kilka kropel aromatu waniliowego,
– 2 miarki odżywki białkowej o smaku kokosowym (opcjonalnie),

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać w zimnej wodzie aż będzie całkowicie czysta (inaczej kasza może dawać gorzki posmak). Następnie ugotować kaszę na mleku, lekko ostudzić, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Do ostudzonej kaszy dodać mleczko kokosowe, ksylitol, aromat waniliowy oraz odżywkę białkową. Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Formę o średnicy 20 cm nasmarować cienką warstwą tluszczu i wylać gotową masę. Odstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Wartości odżywcze (dla 1 z 8 porcji):
Energia: 287,9 kcal
Białko: 4,8 g
Węglowodany: 28,1 g
Tłuszcze: 17,7 g

Udostępnij znajomym...Share on Facebook0Share on Google+0
0

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *