Blog

Tort ptasie mleczko – przepis

Składniki:
– 100 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe lub inne),
– 30 g wiórek kokosowych,
– 2 łyżki kakao,
– 100 g daktyli,
– 400 g jogurtu greckiego,
– 400 ml mleka (roślinnego lub zwykłego),
– 30 g żelatyny,
– 30 ksylitolu (można dać więcej wedle uznania),
– 70 g odżywki białkowej o smaku waniliowym,
– kakao (do posypania),

Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 min. Miksujemy orzechy, dodajemy do nich namoczone daktyle, wiórki kokosowe i kakao i doprowadzamy do konsystencji kruchego ciasta przed upieczeniem. Spód rozmieszczamy równomiernie na średniej wielkości formie i wkładamy do zamrażalnika. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy żelatynę. Podgrzewamy na niewielkim gazie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie gotujemy. Ostudzamy lekko mleko, dodajemy do niego jogurt, odżywkę, ksylitol i miksujemy lub energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeżeli mamy pewność, że nasza forma jest całkowicie szczelna- wylewamy płynną masę od razu. Jeżeli jednak mamy co do tego wątpliwości, odstawiamy masę w garnku do lodówki i wylewamy na spód dopiero, kiedy masa osiągnie konsystencję budyniu. Odstawiamy tort do lodówki do całkowitego stężenia pianki (ok. 3-4 h) i przesiewamy przez sitko kakao, którym posypujemy tort. Smacznego!

 

Wartość energetyczna (1 z 8 porcji):
Energia: 269,6 kcal
Białko: 17,4 g
Tłuszcz: 13,5 g
Węglowodany: 19,6 g

 

Tags

ALLNUTRITION

Bez względu czy siłownia jest Twoim drugim domem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę, marka Allnutrition spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Każdy produkt musi być odpowiedzią na konkretne potrzeby klientów.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close