Wątróbka jako źródło witamin – zalety stosowania

Wątróbka to obecnie jeden z najtańszych kawałków mięsa, czasem trudno ją kupić w sklepie i dodatkowo mało kto ją lubi. Wiele jednak osób nie zdaje sobie sprawy jak ważne walory odżywcze ma ten kawałek podrobów.

Większość z nas nie jada wątróbki, sądząc że magazynuje toksyny, a w następstwie szkodzi naszemu zdrowiu. Otóż rzeczywiście jest to narząd filtracyjny, ale jego funkcją jest usuwanie toksyn, trucizn, produktów przemiany materii, a to co organizm nie jest w stanie usunąć, magazynowane jest w tkance tłuszczowej.

Wątróbka jest przede wszystkim bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, pomaga uwapniać kości dzięki dużej zawartości witaminy A oraz wszystkich witamin z grupy B. Jest idealnym produktem do walki z anemią gdyż zawiera kwas foliowy, żelazo, cynk. Dodatkowo w wątrobie znajdziemy miedź (największe wartości spośród wszystkich produktów), która jest niezbędna dla odpowiedniej pracy enzymów uczestniczących w procesach oddychania komórkowego, tworzenia naczyń krwionośnych. Mało, kto zdaje sobie sprawę, ale wątroba jest lepszym źródłem witaminy C niż pomidory oraz więcej biotyny niż jajo kurze.

Jaką wątrobę wybierać?? Bardzo istotne jest aby mimo wszystko nie spożywać wątroby od zwierząt przemysłowo hodowanych, gdyż te zwierzęta przyjmują sporą ilość antybiotyków i hormonów. Jeżeli nie mamy dojścia do ekoświni, krowy czy kurczaka to ze sklepu wybierajmy tę cielęcą (wołowa jest mało polecana). Najlepiej zjadać ją w postaci surowej, co jest oczywiście dla bardzo odważnych, jak i również półsurowej np. lekko duszona z warzywami i masłem klarowanym (jak dla mnie idealne śniadanie).

Koktajl mocy dla odważnych:

  • 50g wątróbki surowej (można ją wcześniej zamrozić)
  • 1 szklanka malin
  • 1 banan
  • 1 plaster ananasa
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka wody kokosowej

Wątrobę oczyszczamy, kroimy i wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami. Miksujemy na gładko.

Autorką tekstu jest nasza ambasadorka – Sylwia Sobota 

Udostępnij znajomym...Share on Facebook
Facebook
0

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *