Witamina D - jaka dawka jest bezpieczna? Jak dawkować witaminę D?

Witamina D jest witaminą niezbędną po to, aby nasz organizm funkcjonował poprawnie. Możemy spożywać ją wraz z naszą dietę, głównie produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak ryby i jajka, choć znajdziemy ją również w grzybach oraz produktach przygotowanych przez przemysł spożywczy poprzez wzbogacanie innych produktów na przykład mleka czy płatków śniadaniowych.

witamina D

  1. W jakich produktach znajdziemy witaminę D?
  2. Niedobór witaminy D
  3. Zalety odpowiedniego poziomu witaminy D 
  4. Jak dawkować witaminę D?  
  5. Witamina D - jaka dawka jest bezpieczna?

W jakich produktach znajdziemy witaminę D?

W źródłach pokarmowych witamina D występuje w dwóch formach: D3 - znajdziemy ją produktach odzwierzęcych, i D2, gdy zjadamy rośliny i grzyby.  Cenniejsza dla naszego organizmu jest forma D3!

Jednak głównym "dostarczycielem" witaminy D jest nasz organizm. Potrafimy bowiem wytwarzać ją sami, pod wpływem promieni słonecznych z cholesterolu.

Niedobór witaminy D

Niedobór witaminy D notuje się u prawie 75% osób. Im jesteś starszy/a, tym większe prawdopodobieństwo, że Twój organizm otrzymuje zbyt mało witaminy D.  

A skutki tego mogą być opłakane…

Przyjrzyjmy się w największym skrócie korzyściom, jakie może odnieść nasz organizm, gdy zapewnimy mu właściwy poziom witaminy D, z diety oraz ze słońca. 

kobieta z witaminą D3

Zalety odpowiedniego poziomu witaminy D 

Poprawny poziom witaminy D to m.in. - wybrane zagadnienia: 

  • zwiększenie syntezy białek mięśniowych
  • wzrost siły mięśni
  • przyrost mięśni
  • zwiększona wytrzymałość mięśniowa
  • poprawiona koordynacja ruchowa
  • zmniejszenie stanów zapalnych organizmu
  • wspomaganie utraty tkanki tłuszczowej
  • skrócenie czasu reakcji
  • poprawa regeneracji potreningowej
  • optymalne działanie układu immunologicznego
  • zmniejszone ryzyko uszkodzenie elementów układu kostnego
  • zmniejszone ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego
  • poprawa kondycji osób chorych na astmę
  • poprawa ciśnienia krwi
  • lepsze wydzielanie insuliny i lepsza odpowiedź tkanek na jej działanie
  • poprawne wydzielanie testosteronu u mężczyzn
  • zmniejszone ryzyko występowania niektórych rodzajów raka.

Widzimy więc wagę, jaką należy przyłożyć do zapewnienia odpowiedniego poziomu witaminy D w naszym organizmie.  

Gdy z różnych względów nie możemy przebywać na słońcu, odsłaniając odkrytą skórę, a przez cały rok właściwą ekspozycję na promienie słoneczne mogą tylko cieszyć się osoby mieszkające w okolicy równika, musimy pomyśleć, czy nie warto wprowadzić suplementacji witaminą D. 

Oczywiście definitywna odpowiedź udzieli dopiero wykonanie badania krwi, jednak z punktu widzenia statystycznego możemy założyć, że wielu z nas będzie miało problem z niedoborem witaminy D.

Jak dawkować witaminę D?  

Najczęściej polecane są następujące sposoby.

  • codzienny, gdzie górna dawka rekomendowana przez National Academy of Science (USA) wynosi 4000 UI dla osób dorosłych i młodzieży
  • okresowy, gdzie poleca się dawkę np. 50 000 IU witaminy D3 tygodniowo przyjmowaną przez 8 tygodni
  • okresowy alternatywny - przyjmowanie 50 000 IU witaminy D raz w miesiącu.

Witamina D - jaka dawka jest bezpieczna?

Jak wspomniałem górną dzienną dawką suplementacyjną witaminy D jest wielkość 4000 IU. 

Warto jednak wiedzieć, że nawet przy 5-miesięcznym protokole suplementacji z wykorzystaniem 10 000 IU dziennie, nie zgłoszono żadnych działań niepożądanych, ani nie stwierdzono toksyczności. 

Należy jednak pamiętać, że tylko regularne sprawdzanie poziomu witaminy D we krwi może dać nam długoterminową odpowiedź, jak należy suplementować tę witaminę.  

Warto bowiem pamiętać, że utrzymywanie poziomu witaminy D we krwi powyżej 50 ng / ml nie przynosi dodatkowych korzyści.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...