Badania wyraźnie sugerują, że nawet 90% populacji naszego kraju może mieć niedobór witaminy D. Wiąże się to z naszym położeniem geograficznym i małą ekspozycją na promienie słoneczne. Zaleca się, aby w okresie od października do kwietnia suplementować od 800 do 2000 jednostek międzynarodowych witaminy, z czego zwykle preferowana jest jednak ta wyższa dawka. Dlaczego witamina D jest tak ważna?
GDZIE ZNAJDZIEMY WITAMINĘ D?
Witamina D występuje w organizmie w dwóch formach: D2 (ergokalcyferol), która jest dostarczana wraz z pokarmem i D3 (cholekalcyferol), która powstaje pod wpływem promieni słonecznych z obecnego w organizmie cholesterolu. Źródła pokarmowe witaminy D to jajka, pełne mleko i produkty mleczne, oleje roślinne, wątroba, sery dojrzewające. Niestety zawartość witaminy D w powyższych pokarmach jest dość niska, stąd największe znaczenie w zapewnieniu odpowiedniego poziomu witaminy D ma ekspozycja na słońce i suplementacja.
MOCNE KOŚCI I ZĘBY
Najpopularniejszym działaniem witaminy D jest wzmocnienie kości i zębów. Dzieje się to za sprawą tego, że witamina D zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, który następnie jest rozsyłany do całego naszego organizmu, a w szczególności do kości i zębów. Kolejnym mechanizmem działania witaminy D jest zwiększenie ilości komórek kościotwórczych (naprawiających kość). Niedobór witaminy D prowadzi do osłabienia, a w późniejszych stadiach do uszkodzeń kości.
SILNE MIĘŚNIE
Odpowiednio wysoki poziom witaminy D może chronić przed „starzeniem się” i rozpadem mięśni. Przeprowadzono badania, w których udowodniono, że witamina D wspomaga rozwój masy mięśniowej i siłę mięśni zarówno u osób młodych jak i starszych. Jedynym warunkiem uzyskania dobrych wyników jest to, że suplementacja musi trwać minimum trzy miesiące, a najlepsze wyniki uzyskiwano po upływie pół roku. Dodatkowym atutem witaminy D jest również to, że korzystnie wpływa na gospodarkę insulinową i produkcję testosteronu u mężczyzn, co pośrednio również korzystnie wpływa na budowanie mięśni.
PODSUMOWANIE
Witamina D jest niewątpliwie bardzo ważnym składnikiem w naszej diecie, który w różny sposób może przyczynić się na poprawę wyników sportowych, zdrowie i samopoczucie. Ze względu na niską dostępność tej witaminy w okresie od października do kwietnia, należy wprowadzić dodatkową suplementację, aby nie narażać się na negatywne skutki jej niskiego poziomu w organizmie.
Dzisiejszy wpis przygotowała nasza ambasadorka – Magdalena Hajkiewicz.