Zapotrzebowanie kaloryczne BMR – co to jest?

Wynalezienie wskaźnika BMR na stałe zmieniło podejście do roli żywienia człowieka w kształtowaniu jego zdrowia. Zyskano bowiem narzędzie, które ułatwia dostosowanie ilości i jakości spożywanego pokarmu do indywidualnych potrzeb. Podstawowa przemiana materii (basal metabolic rate), którą opisuje skrót BMR, stanowi element podstawowej wiedzy o swoim organizmie i każdy powinien znać swój szacunkowy wynik, zwłaszcza że obliczenie go nie jest trudne.

BMR

  1. Czym jest BMR? 
  2. Szacowanie poziomu BMR 
  3. Zastosowanie BMR 

Czym jest BMR? 

Za wynalazcę BMR uważa się XVIII-wiecznego francuskiego naukowca Antoine Lavoisier-a. Opracował on metodę pomiaru poboru tlenu przez organizm, którą przeliczano na poziom aktywności metabolicznej badanej osoby lub zwierzęcia. Wraz z żoną dokonali odkrycia, że wydychane przez zwierzęta powietrze składa się z tlenu pochodzącego z zewnątrz oraz węgla i wodoru pochodzącego ze zwierzęcia (a dokładniej ze spożywanego przez niego pożywienia).

Produkowane z nich są: woda, dwutlenek węgla oraz ciepło. Z czasem naukowcy zaobserwowali, że im większa jest masa ciała i potrzeby energetyczne, tym większy jest pobór tlenu. Jako pierwsi wykazali, że pobór tlenu zależny jest od ilości spożytych kalorii, temperatury otoczenia, a także pracy mięśni. Najważniejszym na tamte czasy zadaniem tego badania stało się wykrywanie nieprawidłowości w pracy tarczycy.

W dwudziestym wieku natomiast, wraz z intensywnym rozwojem wszystkich nauk, BMR weszło do szerszego użytku w naukach zarówno o zdrowiu, jak i medycznych. Dziś często o tym wskaźniku mówi się jako o minimalnych kosztach życia, gdyż jest to ilość kalorii, którą organizm „obraca” przy stanie niezaburzonym wysiłkiem, ani stresem.

dieta, kobieta w kuchni

Szacowanie poziomu BMR 

Po tysiącach, a być może nawet i milionach osób, których płeć, wiek oraz masę i wysokość ciała, a także pobór tlenu odniesiono do wartości BMR uznano, że jest to prawidłowy wyznacznik dziennego podstawowego zapotrzebowania kalorycznego. Na początku XX wieku opracowano wzór Harris-a-Benedict-a, który pozwalał na wyliczenie tego współczynnika na podstawie wymienionych powyżej danych.

Współcześnie wylicza się tą wartość korzystając z łatwo dostępnych kalkulatorów internetowych, które oszacowują BMR na zasadach podobnych do tych, które obowiązują we wzorze Harris-a-Benedict-a. Zazwyczaj kalkulatory te uwzględniają jeszcze mnożnik związany z poziomem aktywności fizycznej. Po uwzględnieniu średniej dziennej długości trwania wysiłków otrzymuje się wartość, która mówi o całkowitym dziennym zapotrzebowaniu energetycznym.

https://allnutrition.pl/co-to-jest-wskaznik-masy-ciala-bmi/

Zastosowanie BMR 

BMR jest bardzo ważnym wskaźnikiem w dietetyce, gdyż pozwala na odnalezienie punktu wyjścia do wdrożenia interwencji żywieniowej. Na podstawie oszacowanego BMR i poziomu aktywności fizycznej określić można, ile kalorii w diecie jest potrzebne, aby schudnąć, lub przybrać na masie. Nawet jeśli obliczenia te nie są dokładne, to obserwując zmiany masy ciała na przestrzeni 2 – 3 tygodni łatwo jest się zorientować, czy dana ilość kalorii była adekwatna do zapotrzebowania, czy też może je przekraczała lub było ich za mało. Wtedy też warto wprowadzić umiarkowane poprawki w jedną lub drugą ze stron.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...