Artykuły

Zielona herbata pobudza czy uspokaja ? Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata wywodzi się z Chin i liczy sobie już ponad 5000 lat. Produkuje się ją z tych samych roślin co herbatę czarną, jednak proces jej produkcji znacząco się różni. Zielona herbata powstaje z liści nie poddanych fermentacji,  ulga ona tylko procesowi suszenia, dlatego właśnie w niej zachowuje największą ilość prozdrowotnych składników.

Napar z niej dostarcza nam:

  • polifenole o różnorodnym działaniu oraz katechiny,
  • garbniki,
  • alkaloidy,
  • lipidy,
  • aminokwasy,
  • teinę,
  • witaminy: A, B, C, E,
  • liczne mikroelementy: wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor.

Zielona herbata uznawana jest za najzdrowszy napój na świecie. Może nas zarówno pobudzać, jak i relaksować. Wszystko zależy od posiadanej herbaty (m.in. gatunku i wielkości liści) oraz czasu jej parzenia.

Sposób przygotowania a działanie 

Przyjmuje się z najodpowiedniejszą temperaturą do stworzenia naparu, jest woda o temperaturze 60-90 C. Zielona herbata, która będzie parzona krótko, czyli dwie do trzech minut powinna przejawiać działanie pobudzające ( przyjmując, że jest to jej pierwsze zaparzenie, gdyż te same liście zielonej herbaty możemy parzyć nawet do trzech razy). Dzieje się tak za pośrednictwem kofeiny i teiny, która nie ma czasu połączyć się z garbnikami. Jeśli ten czas parzenia wydłużymy, herbata będzie miała działanie uspokajające.

Zielonej herbacie przypisuje się wiele właściwości, wymienimy najważniejsze z nich.

Działanie odchudzające

Badanie wskazują, że zielona herbata może znacząco wpłynąć na redukcję masy ciała. To właśnie dzięki tej funkcji stanowi ważny składnik wielu spalaczy tłuszczu. Połączenie kofeiny z katechinami z zielonej herbaty wpływa znacząco na termogenezę, co może przyczynić się do obniżenia poziomu tkanki tłuszczowej. W jednym z badań zastosowano połączenie ekstraktu z zielonej herbaty z guaraną, zaobserwowano wzrost wydatku energetycznego o 179 kcal w skali 24 godzin. W innym badaniu wykazano wzrost spalania o około 4%, zastosowano tam  połączenie kofeiny i 90 mg ECGC

Działanie przeciwutleniające

Z racji występowania w herbacie polifenoli, w tym katechiny ECGC, przypisuje się jej ogromne działanie przeciwutleniające. Substancje te mogą powstrzymać powstawanie wolnych rodników, które są m.in. odpowiedzialne za stany chorobowe i starzenie się komórek.  Badania wskazują, że herbata ta może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu piersi, jelita grubego, prostaty. 

Poprawia pracę mózgu

Wykazano, że przeciwutleniacze (zwłaszcza EGCG) zawarte w ekstrakcie z zielonej herbaty, chronią komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym. Zaleca się przyjmowanie ekstraktu z zielonej herbaty m.in. u osób z ryzykiem chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Parkinsona, demencja czy Alzheimer.

Zapobieganie chorobom sercowo naczyniowym

Zielona herbata jest silnym antyoksydantem. Wpływa ona na zmniejszenie stresu oksydacyjnego, co przyczynia się do poprawy lipidogramu, poprzez obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu oraz frakcji LDL. Ekstrakt z zielonej herbaty dodatkowo może obniżyć stany zapalne oraz ciśnienie krwi. Przyjmuje się, że osoby pijące ten napar zmniejszają ryzyko wystąpienia zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych aż o 30%. Na uwadze warto mieć fakt, że to właśnie choroby układu krążenia w tym udar i zawał, są głównymi przyczynami zgonów na świecie.

Podsumowanie 

Stosowanie zielonej herbaty niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Badania wskazują, że zarówno gorący napar, jak i ekstrakty w kapsułkach niosą pozytywny wpływ na organizm ludzki.  W zależności od właściwości, jakie chcemy uzyskać, warto sięgać po czyste ekstrakty w kapsułkach, gdzie stężenie cennych polifenoli jest jak najwyższe. W przypadku osób redukujących wagę warto rozważyć stosowanie ekstraktu z zielonej herbaty w połączeniu z kofeiną , takie zestawienie można m.in. znaleźć w tzw. spalaczach tłuszczu – termogenikach.

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close