Czym są aminokwasy?
Aminokwasy tworzące białka dzieli się bowiem na grupy zależnie od tego czy nasz organizm umie je samodzielnie syntetyzować czy też nie – przez co muszą być dostarczane z zewnątrz. Aminokwasy należące do pierwszej z wymienionych grup, nazywa się endogennymi, a te zaliczane do drugiej grupy – egzogennymi czyli niezbędnymi. Glutamina należy do tej pierwszej grupy aminokwasów, organizm jest w stanie syntetyzować ją z innych aminokwasów.
Glutamina a rozwój masy mięśniowej
Z punktu widzenia rozwoju masy mięśniowej liczy się przede wszystkim dostępność aminokwasów egzogennych czyli – niezbędnych. Wiemy już, że glutamina do nich nie należy, ale czy to oznacza że jej spożycie nie wpływa na syntezę białek mięśniowych? Otóż jeśli zerkniemy na wyniki badań naukowych to okaże się, że dają one zachęcające wnioski.
Glutamina a katabolizm mięśniowy
Badanie pokazuje także, iż działanie glutaminy jest szczególnie wyjątkowe jeśli chodzi o jej wpływ na katabolizm mięśniowy. Aminokwas ten chroni mięśnie przed proteolizą związaną choćby z wysiłkiem fizycznym i jest tak w praktyce. Aminokwas ten wykazuje pewien potencjał antykataboliczny, ochronny dla zdobytej masy mięśniowej.
Inne walory glutaminy
Aminokwas ten w wielu przypadkach może okazać się potencjalnie cennym dodatkiem do diety. Warto wiedzieć, że znaczną część porcji glutaminy przyjętej drogą pokarmową wychwytują komórki jelita cienkiego. Chociaż na pierwszy rzut oka wydaje się to być wadą wspomnianego środka, to w rzeczywistości jest jednak inaczej. Otóż glutamina będąca podstawowym i priorytetowym paliwem dla enterocytów wpływać może na stan zdrowia nabłonka jelitowego.