ACAI dawkowanie i właściwości
Jagody acai zyskały rozpoznawalność jako superowoce o potencjale wspomagającym utratę masy ciała, hamującym starzenie, czy chroniącym przed niektórymi chorobami. Mają duże znaczenie ekonomiczne, gdyż eksportowane są ze Środkowej i Południowej Ameryki pod różnymi postaciami na niemal cały Świat. Wykorzystywane mogą być nie tylko kulinarnie, ale również pod postacią suplementów diety, napojów i innych.
- Czym są jagody acai?
- Jakie właściwości mają jagody acai?
- Jak stosować jagody acai?
Czym są jagody acai?
Jagody acai to owoce roślin najczęściej 2 gatunków: Euterpe oleracea i E. precatoria, chociaż łącznie jest ich około 28. Porastają regiony dorzecza Amazonki, gdzie mają wieloletnią tradycję zastosowania i stanowią ważne źródło substancji odżywczych w diecie. Jagody rosną na palmach sięgających nawet 20 m wysokości i najłatwiej je spotkać na południe od równika, na terenach m.in. Brazylii, Gujany i Wenezueli. Mają fioletowe zabarwienie i średnicę do około 13 mm.
Egzotyczne owoce acai oraz inne części rośliny Euterpe w tradycyjnej medycynie ludowej wykorzystywane były do leczenia szerokiego spektrum schorzeń. Łodygi miały pomagać w łagodzeniu bólów mięśni czy objawów po ukąszeniu przez węża, natomiast liście stosowane były na bóle w klatce piersiowej.
Z nasion wytwarzano olej, który działał przeciwbiegunkowo, a korzenie wykorzystywano do hamowania stanów zapalnych, łagodzenia bólu czy problemów skórnych, a także wspierania organizmu podczas przechodzenia malarii. Duże znaczenie oczywiście miała też pulpa owoców, jednak głównie kulinarne.
Jakie właściwości mają jagody acai?
Warte uwagi są zarówno walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne owoców jagód acai. Obecnie bardzo łatwo dostępne są w wielu sklepach spożywczych oraz z suplementami diety. Przeważnie można je zakupić w postaci suszonej, liofilizowanej, a także jako ekstrakty w kapsułkach lub tabletkach. Często pojawiają się jako dodatek w różnego rodzaju sokach i napojach, w tym energetyzujących.
Owoce poza smakiem słyną z bardzo wysokiego potencjału antyoksydacyjnego, który wykazany został w wielu badaniach naukowych. Ma to związek z obecnością głównie antocyjanów oraz flawonoidów, które sprzyjają m.in. kardio- i neuroprotekcji.
Jak stosować jagody acai?
Jagody acai dodawać można w postaci suszonej lub liofilizowanej do słodkich potraw oraz deserów, a także smoothie i soków. Szukając bardziej skoncentrowanej dawki antyoksydantów, powinno się sięgnąć po suplementy zawierające ekstrakt z tych owoców.
Nie określono dotychczas zalecanych dawek do stosowania w konkretnych potrzebach zdrowotnych, jednak dostępne na rynku są preparaty zawierające najczęściej do 500 mg ekstraktu na kapsułkę / tabletkę. W zależności od masy ciała i ogólnej kompozycji diety oraz stanu zdrowia producenci zalecają spożycie 1 – 2 kapsułek dziennie.
DODANO:
28/10/2021
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
https://allnutrition.pl/images/g/minertyujhgfd_638346152071028472.jpg
SFD