Cynk jest pierwiastkiem o tak wielu cennych właściwościach, że do opisania ich zabrakłoby rozdziałów, lub nawet całych książek. W 1869 roku odkryto, że jest niezbędny dla roślin, 65 lat później opisano jego rolę w kształtowaniu zdrowia zwierząt, a po kolejnych 27 latach uznano go za obowiązkowy również w diecie ludzi.
![cynk]()
- Przeciwbakteryjne właściwości cynku
- Prozdrowotna wartość cynku
Publikacji naukowych w tej materii cały czas przybywa, w ciągu tylko 2021 roku pisano na temat cynku w fachowych czasopismach przynajmniej 10 000 razy. Jedną z płaszczyzn zainteresowań badawczych specjalistów zajmujących się cynkiem jest jego działanie bakteriobójcze.
Przeciwbakteryjne właściwości cynku
Istnieją liczne dowody na aktywność cynku w kontekście zarówno hamowania rozwoju, jak i zabijania pewnych grup bakterii. Najnowsze badania naukowe ukazują potencjał tego mikropierwiastka m.in. w nanotechnologicznych metodach zwalczania mikroorganizmów.
Różne formy cynku mogą usprawnić zwalczanie m.in. Staphylococcus aureus (gronkowca złocistego), Streptococcus mutans, czy Escherichia coli (pałeczki okrężnicy). Jednym z potencjalnych mechanizmów działania jest przyłączanie się tego pierwiastka do receptorów dla innych metali i „odcięcie” ważnych dla rozwoju bakteryjnego substancji. Inne mechanizmy są cały czas odkrywane.
Higiena jamy ustnej i przechowywanie żywności
Działanie bakteriobójcze cynku coraz częściej wykorzystuje się w produktach higieny jamy ustnej, czy w nowoczesnych opakowaniach przechowalniczych przeznaczonych do żywności. Ma to bardzo duże znaczenie dla m.in. noworodków czy osób starszych i / lub z osłabioną odpornością. Nawet z pozoru niegroźna infekcja bakteryjna może być niebezpieczna nawet dla życia.
Prozdrowotna wartość cynku
Jak groźny jest niedobór cynku?
![niedoskonałości - skóra]()
Mimo że nie da się wybrać jednego, najważniejszego dla zdrowia pierwiastka mineralnego, to wiele osób uważa za taki właśnie cynk. Wpływa on na kondycję skóry i przewodu pokarmowego, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego, a także umożliwia efektywną pracę mięśni szkieletowych, czy układu rozrodczego. Niedobór cynku w diecie prowadzi do licznych zaburzeń stanu zdrowia oraz może istotnie ograniczyć rozwój dzieci.
Ryzyko niedoboru cynku - kto jest narażony?
Deficyty odżywcze pod tym kątem obserwuje się na całym świecie, niezależnie od stanu ekonomicznego kraju. W krajach biedniejszych główną tego przyczyną jest niski poziom podaży mięs w diecie, a warto zaznaczyć, że to właśnie one są najcenniejszym źródłem cynku. Tam, gdzie nie ma problemu z dostępnością pożywienia, problemem jest z kolei zbyt wysoki poziom przetworzenia produktów w codziennych jadłospisach, a także trendy, takie jak weganizm.
W optymalizacji stanu odżywienia cynkiem jednym z najskuteczniejszych narzędzi jest suplementacja. Pierwiastek ten m.in. pod postacią cytrynianu, czy glukonianu, z powodzeniem wykorzystywany jest zarówno do wzbogacania diet osób, których celem jest prewencja niedoborów, ale także osób, które z niedoboru muszą „wyjść”.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.