Czy gainery są szkodliwe?

Gainer, czyli produkt przeznaczony do wzbogacania diety w kalorie i białko, bywa zbawieniem dla wielu „niejadków”. Zalecany jest przede wszystkim osobom, które mają trudności w nabieraniu masy ciała, a także sportowcom i pracownikom fizycznym o szczególnie wysokim poziomie aktywności fizycznej. W kompozycji makroskładników odżywczych preparaty z asortymentu gainerów często przypominają zwykły posiłek, jednak dzięki rozpuszczalnej formie łatwiej jest je dostarczyć do organizmu.

gainer

  1. Rodzaje gainerów
  2. Działanie gainerów 
  3. Gainery – wskazania i przeciwwskazania

Rodzaje gainerów

Gainery wykazują duże zróżnicowanie pod względem zarówno składu, jak i smaku. Niektóre mają tylko podstawowe składniki, takie jak źródło białka (np. białka serwatkowe) i źródło węglowodanów (np. hydrolizowana skrobia) oraz dodatki smakowe, natomiast inne charakteryzują się bardziej kompleksowym zestawem substancji odżywczych, m.in. dzięki dodatkowi aminokwasów (np. kreatyny, glutaminy), witamin (np. witaminy D3, C) oraz składników mineralnych (np. potasu, magnezu), czy rzadziej tłuszczy (np. MCT). Umownie dzieli się je na nisko- i wysokobiałkowe, jednak to węglowodany zawsze stanowią przeważające źródło kalorii w gainerach. Stosunek węglowodanów do białka w tych produktach wynosi zazwyczaj 4:1 lub 5:1.

Działanie gainerów 

Dobór składników w gainerach motywowany jest jak największym skróceniem czasu przedostawania się substancji odżywczych z przewodu pokarmowego do tkanek o wysokim zapotrzebowaniu na energię i związki budulcowe.

Główną zaletą gainerów jest zawartość pełnowartościowych białek, tj. białek o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych, stymulujących syntezę białek mięśniowych, a także węglowodanów złożonych, które sprzyjają odbudowie zapasów glikogenu mięśniowego i zwiększaniu kaloryczności diety bez nadmiernego obciążania przewodu pokarmowego pracą związaną z trawieniem. Dzięki takiemu doborowi składników gainery są w stanie szybko aktywować regenerację potreningową, a także być pewnego rodzaju przekąską przedtreningową, kiedy nie ma czasu na zjedzenie pełnego posiłku.

gainer - mężczyzna z szejkerem

Gainery – wskazania i przeciwwskazania

Gainery w porcji o masie 100 g dostarczają średnio 360 – 380 kcal. Przygotowując je z mlekiem lub napojem roślinnym, wartość ta może wzrosnąć o dodatkowe 120 – 180 kcal. Z tego względu preparaty z asortymentu gainerów wskazane są głównie w przypadkach niedożywienia i / lub zaburzeń apetytu czy obciążenia systematyczną, intensywną i / lub długotrwałą aktywnością fizyczną. Produkty te mogą wesprzeć stan odżywienia organizmu i dzięki temu zwiększyć efektywność w podejmowanych aktywnościach. Co więcej, po rozpuszczeniu w shakerze gainer można zabrać ze sobą wszędzie, a do jego spożycia nie są potrzebne dodatkowe naczynia czy sztućce.

Mimo że nie można uznać gainerów za szkodliwe, to jednak nie każdy odniesie korzyści z ich stosowania. Nie sprawdzą się one w diecie osób zmagających się ze zbyt wysoką masą ciała, które mają problem z nadmiernym apetytem, a także u osób z zaburzeniami glukozowo-insulinowymi, które nie są aktywne fizycznie. Przyczyną tego jest spora dawka kalorii oraz w miarę szybko przyswajalne węglowodany.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...
Produkt został dodany