Codziennie spożywamy wiele różnorodnych pokarmów, jednak tylko niektóre z nich nazywamy zdrowymi i wartościowymi. To czy dany artykuł spożywczy lub danie przypiszemy do kategorii zdrowych, najczęściej zależy od jego składu, oraz ilości dostarczanych przez niego mikro i makroelementów, witamin i składników mineralnych.
Zapotrzebowanie na witaminę C Wchłanianie witaminy C Funkcje witaminy C Źródła witaminy C Zagrożenia wynikające z niedoborów witaminy C Skuteczne uzupełnianie niedoborów witaminy C VITAMIN C1000 SR od ALLNUTRITION
Zapotrzebowanie na witaminę C
Jedną z ważniejszych witamin w kontekście utrzymania zdrowia, którą musimy dostarczyć wraz z pożywieniem, jest witamina C . Nie jest ona syntetyzowana oraz magazynowana w organizmie człowieka, dlatego tak bardzo ważne jest codziennie dostarczanie jej z pokarmami. Poziom zalecanego dziennego spożycie (Recommended Dietary Allowances, RDA) wynosi od 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn.
Wchłanianie witaminy C
Na wchłanianie witaminy C ma wpływ bardzo wiele czynników i mimo dostarczania jej w odpowiedniej ilości z pożywieniem organizm może nie przyswajać jej na optymalnym poziomie. Kwas askorbinowy wchłania się w dwunastnicy i jelicie cienkim w 70–80%. Jednak z powodu problemów z układem trawienia, paleniem tytoniu lub przyjmowania niektórych leków jak np. aspiryna, wchłanianie witaminy C może być niższe.
Funkcje witaminy C
Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka . Jest ona silnym antyoksydantem, który walczy z reaktywnymi formami tlenu odpowiedzialnymi między innymi za starzenie się komórek. Bierze ona udział w syntezie kolagenu oraz wpływa na wchłanianie wapnia i żelaza, nawet tego niehemowego, co jest szczególne ważne przy dietach wegetariańskich i wegańskich. Jest potrzebna do produkcji niektórych hormonów, kreatyny, adrenaliny.
Źródła witaminy C
Witamina C należy do związków rozpuszczalnych w wodzie, a głównym jej źródłem w diecie człowieka są owoce i warzywa. Najczęściej kojarzy się ją z cytrusami, jednak wiele regionalnych i sezonowych owoców zawiera bardzo wysoki poziom witaminy C np. aronia, owoce dzikiej róży, truskawki. Bogatym źródłem witaminy C są także warzywa np. natka pietruszki, papryka czy kapusta. Jednak niestety nie należy ona do zbyt stabilnych związków, dlatego obróbka termiczna, może powodować jej straty w żywności.
Zagrożenia wynikające z niedoborów witaminy C
Mimo powszechnie dostępnych owoców i warzyw, zasobnych w witaminę C, wiele osób nie dostarcza jej w odpowiedniej ilości. Objawiać się to może w postaci większego zmęczenia, podatności na infekcje, gorszym gojeniem się ran, czy np. krwawieniem z dziąseł. W bardzo krytycznych przypadkach może wystąpić szkorbut.
Skuteczne uzupełnianie niedoborów witaminy C
Aby uzupełnić niedobory żywieniowe, wiele osób sięga po suplementy diety, a w tym przypadku po witaminę C w tabletkach lub kapsułkach. Najczęściej jednak oferowane preparaty, dostarczają bardzo wysokie dawki kwasu askorbinowego, które nie zawsze mogą być wchłonięte w takiej jednorazowej dawce, dlatego nadmiar wydalany jest z moczem.
VITAMIN C1000 SR od ALLNUTRITION
Aby jednak nie sięgać w ciągu dnia po kilka małych dawek witamin, warto zastosować preparaty o spowolnionym uwalnianiu opierające się na mikropeletkach. Technologia ta pozwala utrzymać stałe stężenie substancji aktywnej, która uwalniana jest przez 8 godzin. Preparatem, który opiera się na tym systemie, jest C1000 SR marki ALLNUTRITION. Jedna porcja tego suplementu zawiera aż 1000 mg witaminy C oraz ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, który dostarcza bioflawonoidy oraz synefrynę.
Materiał reklamowy.
Źródła:
Sroka Z., Gamian A., Cisowski W., Niskocząsteczkowe związki przeciwutleniające pochodzenia naturalnego, Postępy Hig. Med. Dośw., 2005, 59, 34–41.
EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C, EFSA Journal, 2013, 11, 11, 3418, 1–68
Grajek W., Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 1, 38, 3–11.
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.