Czy warto stosować witaminę C o spowolnionym uwalnianiu?

Codziennie spożywamy wiele różnorodnych pokarmów, jednak tylko niektóre z nich nazywamy zdrowymi i wartościowymi. To czy dany artykuł spożywczy lub danie przypiszemy do kategorii zdrowych, najczęściej zależy od jego składu, oraz ilości dostarczanych przez niego mikro i makroelementów, witamin i składników mineralnych.ALLNUTRITION C1000

  1. Zapotrzebowanie na witaminę C 
  2. Wchłanianie witaminy C
  3. Funkcje witaminy C
  4. Źródła witaminy C 
  5. Zagrożenia wynikające z niedoborów witaminy C
  6. Skuteczne uzupełnianie niedoborów witaminy C 
  7. VITAMIN C1000 SR od ALLNUTRITION 

Zapotrzebowanie na witaminę C 

Jedną z ważniejszych witamin w kontekście utrzymania zdrowia, którą musimy dostarczyć wraz z pożywieniem, jest witamina C. Nie jest ona syntetyzowana oraz magazynowana w organizmie człowieka, dlatego tak bardzo ważne jest codziennie dostarczanie jej z pokarmami. Poziom zalecanego dziennego spożycie (Recommended Dietary Allowances, RDA) wynosi od 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn.

Wchłanianie witaminy C

Na wchłanianie witaminy C ma wpływ bardzo wiele czynników i mimo dostarczania jej w odpowiedniej ilości z pożywieniem organizm może nie przyswajać jej na optymalnym poziomie. Kwas askorbinowy wchłania się w dwunastnicy i jelicie cienkim w 70–80%. Jednak z powodu problemów z układem trawienia, paleniem tytoniu lub przyjmowania niektórych leków jak np. aspiryna, wchłanianie witaminy C może być niższe.

Funkcje witaminy C

Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Jest ona silnym antyoksydantem, który walczy z reaktywnymi formami tlenu odpowiedzialnymi między innymi za starzenie się komórek. Bierze ona udział w syntezie kolagenu oraz wpływa na wchłanianie wapnia i żelaza, nawet tego niehemowego, co jest szczególne ważne przy dietach wegetariańskich i wegańskich. Jest potrzebna do produkcji niektórych hormonów, kreatyny, adrenaliny.

Źródła witaminy C 

Witamina C należy do związków rozpuszczalnych w wodzie, a głównym jej źródłem w diecie człowieka są owoce i warzywa. Najczęściej kojarzy się ją z cytrusami, jednak wiele regionalnych i sezonowych owoców zawiera bardzo wysoki poziom witaminy C np. aronia, owoce dzikiej róży, truskawki. Bogatym źródłem witaminy C są także warzywa np. natka pietruszki, papryka czy kapusta. Jednak niestety nie należy ona do zbyt stabilnych związków, dlatego obróbka termiczna, może powodować jej straty w żywności. 

Zagrożenia wynikające z niedoborów witaminy C

Mimo powszechnie dostępnych owoców i warzyw, zasobnych w witaminę C, wiele osób nie dostarcza jej w odpowiedniej ilości. Objawiać się to może w postaci większego zmęczenia, podatności na infekcje, gorszym gojeniem się ran, czy np. krwawieniem z dziąseł. W bardzo krytycznych przypadkach może wystąpić szkorbut.

Skuteczne uzupełnianie niedoborów witaminy C 

Aby uzupełnić niedobory żywieniowe, wiele osób sięga po suplementy diety, a w tym przypadku po witaminę C w tabletkach lub kapsułkach. Najczęściej jednak oferowane preparaty, dostarczają bardzo wysokie dawki kwasu askorbinowego, które nie zawsze mogą być wchłonięte w takiej jednorazowej dawce, dlatego nadmiar wydalany jest z moczem.

VITAMIN C1000 SR od ALLNUTRITION 

Aby jednak nie sięgać w ciągu dnia po kilka małych dawek witamin, warto zastosować preparaty o spowolnionym uwalnianiu opierające się na mikropeletkach. Technologia ta pozwala utrzymać stałe stężenie substancji aktywnej, która uwalniana jest przez 8 godzin. Preparatem, który opiera się na tym systemie, jest C1000 SR marki ALLNUTRITION. Jedna porcja tego suplementu zawiera aż 1000 mg witaminy C oraz ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, który dostarcza bioflawonoidy oraz synefrynę.

Materiał reklamowy.

Źródła:

  • Sroka Z., Gamian A., Cisowski W., Niskocząsteczkowe związki przeciwutleniające pochodzenia naturalnego, Postępy Hig. Med. Dośw., 2005, 59, 34–41.
  • EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C, EFSA Journal, 2013, 11, 11, 3418, 1–68
  • Grajek W., Rola przeciwutleniaczy w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2004, 1, 38, 3–11.
OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...