Artykuły

Co to jest Acerola? Naturalne źródło witaminy C

Łutówka, Szklanka, czy Wczesna Ludwika, to jednej z najpopularniejszych odmian naszych rodzimych wiśni, które można spotkać w sadach i na straganach.

Jednak na półkach sklepów z odżywkami coraz częściej możemy znaleźć suplement o nazwie Acerola- wiśnia z Barbados. Czy jest jakoś spokrewniona z naszymi owocami?

Acerola (Malpigia granatolistna) nazywana także wiśnią z Barbados, to szeroki krzew, dorastający do 2-3 metrów wysokości. Jego naturalnym środowiskiem jest Ameryka Północna (część południowa) oraz Środkowa i Południowa.

Owoce tej rośliny przypominają wyglądem i kwaskowatym smakiem nasze wiśnie i podobnie, jak one mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i w postaci różnych przetworów, jak soki, dżemy.

Wulkan przepełniony witaminą C

Jednak nie walory smakowe, czy kulinarne wyróżniają te małe czerwone owoce, spośród setek innych smacznych darów natury, a ich bogactwo w witaminę C oraz inne, cenne substancje, takie jak fenole, karotenoidy i flawonoidy. Warto zaznaczyć, że 100 gramów wiśni Acerola zawiera około 1500-4500 mg kwasu askorbinowego, co znacznie przekracza zawartość tej witaminy np. w owocach cytrusowych. 

Wyjątkowy lecz nietrwały “Superfood”

Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości Acerola w ostatnich latach zyskała na popularności i nazywana jest super owocem, super food. Charakterystyczną cechą i zarazem powodem, dla którego Acerola spożywana może być częściej w postaci suplementów i przetworów, niż surowych owoców, jest fakt, że owoce psują się w błyskawicznym tempie, około 5 dni od momentu zbioru.

Bardzo duża ilość witaminy C w owocach tej rośliny sprawia, że wykazuje ona silne działanie przeciwutleniające, tym samym hamując szkodliwe działanie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania miażdżycy, nowotworów, wpływają na powstawanie zmarszczek i starzenie się skóry.

Ponadto witamina C wpływa na kondycję układu krwionośnego, poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych i ich uszczelnianie, a także odgrywa ważną rolę dla poprawnego działania układu immunologicznego, wspierając organizm w walce z infekcjami. Bierze również udział w procesie wchłaniania bardzo istotnych substancji, takich jak wapń i żelazo, wpływa również na tworzenie tkanki kolagenowej.

Niezwykła forma witaminy C

Jako ciekawostkę warto zaznaczyć, że badanie przeprowadzone w 2007 roku udowodniło, że witamina C zawarta w Aceroli wykazuje lepszą przyswajalność dla człowieka niż syntetyczny kwas askorbinowy. Może to być istotna informacja dla osób zmagających się z niedoborem tej witaminy, lub szukających jak najbardziej naturalnych źródeł tego cennego antyoksydantu.

Nie tylko witamina C

Witamina C to nie jedyny składnik ważny dla zdrowia, jaki dostarcza Acerola. Bogata jest także we flawonoidy, antocyjany, czy fenole oraz ryboflawina, tiamina żelazo, wapń i fosfor.

Ten niepozorny owoc, dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, coraz częściej jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Warto rozważyć także zastosowanie suplementów na bazie Aceroli i  skorzystanie z wartości, jakie oferuje.

Źródła:

Gabriele i Peter Colditz: Owoce egzotyczne. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Multiko, 1995.

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również
Zamknij
Back to top button
Close