Artykuły

Czy erytrytol jest zdrowy? Ile kalorii ma erytrytol?

Substancje słodzące, słodziki często są owiane zła sława, czy słusznie? Widząc „E” w składzie produktu, od razu tworzymy najgorszy scenariusz. Czy jednak powinniśmy się bać?

Symbol – E968, to właśnie NATURALNY i zdrowy słodzik erytrol!

Erytrytol to alkohol cukrowy

Jest niezwykle dobrze wchłaniany przez układ pokarmowy, ale w 90%  wydalamy go  z moczem w postaci niezmienionej. Nie powoduje dolegliwości nawet u osób, które zazwyczaj źle tolerują alkohole cukrowe, gdyż zaledwie 10%  tej substancji trafia do jelita grubego. 

Erytrytol ma postać białego, sypkiego proszku, który do złudzenia przypomina rafinowany cukier. Jego słodycz jest bardzo zbliżona do sacharozy, ustępuje jej w niewielkim stopniu. Przyjmuje się że dwie łyżki sacharozy możemy zastąpić około trzema łyżkami  erytrytolu. Jego największą zaletą jest kaloryczność. W przeciwieństwie do cukru jest prawie bezkaloryczny. Jeden gram erytrytolu może dostarczyć do 0,2 kcal , natomiast jeden gram sacharozy aż 4 kalorie.  Bardzo łatwo można przeliczyć jak znacząco wpływa na kaloryczności diety zamiana sacharozy na rzecz erytrytolu. Przeciętny polak rocznie spożywa około 40 kg sacharozy, co daje nam 160 000 kalorii ! 

Erytrytol jest substancją naturalnie występującą w przyrodzie

Możemy go znaleźć m.in. w winogronach, czy też gruszkach. Jednak w przemyśle spożywczym pozyskiwany jest, na zasadzie fermentacji. Najczęściej wykorzystuje się do jego produkcji glicerol , który poddany jest femrntacji przy użyciu drożdży.  Można więc zauważyć, że jest to substancja tak samo naturalna, jak tradycyjny cukier uzyskiwany z buraków.

Słodzik ten przede wszystkim jest doceniany z racji swojej niskiej kaloryczności, stanowi on idealną substancję słodzącą dla dietetycznych słodyczy, napoi i produktów fit. Pozwala na uzyskanie naturalnego, słodkiego smaku bez obawy o nadmiar kalorii. Znajduje on swoich miłośników nie tylko wśród osób odchudzających się, ale również dbających o swoje zdrowie. Słodzik ten jest niezwykłym wsparciem dla ludzi zmagających się z insulinoodpornością oraz cukrzycą. Ma on zerowy indeks glikemiczny. Nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi oraz insuliny, dzięki czemu bezpiecznie może być stosowany przez osoby u których występuje problemem z gospodarką cukrową.

Niski indeks glikemiczny i zerowa kaloryczność

To nie jedyne atuty erytrytolu. Przypisuje się jemu ogromne działanie prozdrowotne, które poparte są badaniami naukowymi. Jednym z nich jest przeciwdziałanie próchnicy. Słodzik ten, w znaczącym stopniu hamuje rozwój tej choroby, poprzez ograniczanie namnażania bakterii w jamie ustnej. Nie stanowi on pożywki dla tych drobnoustrojów, dzięki czemu nie powstaje płytka nazębna.

Ogromnym atutem erytrytolu jest działanie antyoksydacyjne, czyli walka z wolnymi rodnikami.  Wspomaga on ponadto układ krążenia. Dodatkowo może on poprawiać funkcję śródbłonka u osób z cukrzycą typu 2. Wpływa również na zmniejszenie sztywności tętnic oraz poprawia przepływ krwi przez naczynia włosowate.

Czy Erytrytol jest Zdrowy?

Tak jest zdrowy!

Stanowi bardzo dobrą alternatywę dla popularnego cukru. Bycie na diecie nie musi oznaczać rezygnacji ze wszystkiego co lubimy jeść i pić. Warto zadać sobie trochę trudu i wyszukać na rynku słodyczy, oraz zdrowej żywności z dodatkiem erytrytolu zamiast powszechnie stosowanej sacharozy. Dieta może być zarówno zdrowa jak i atrakcyjna.

Tagi

Anna Zięba

Od wielu lat współpracuje z zawodnikami, trenerami. Układam indywidualne plany dietetyczne i treningowe na PoTreningu. Moja specjalizacja to dietetyka, trening i suplementacja.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close