Artykuły

Czy można łączyć magnez z witaminą C?

Witaminy i składniki mineralne pełnią niezwykle ważną rolę odżywczą, mimo że nie muszą być dostarczane do organizmu w tak dużych ilościach, jak białka, węglowodany, czy tłuszcze. Niektóre z nich mogą wykazywać się dobrą „współpracą”, natomiast rzadziej działanie innych par może sobie nawzajem przeszkadzać. Przykładem pary związków z obu grup, których działania korzystnie mogą się uzupełniać, jest połączenie magnezu z witaminą C.

Właściwości magnezu

Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który wchodzi w skład kości, reguluje gospodarkę elektrolitową, uczestniczy w przekazywaniu sygnałów nerwowych, a także potrzebny jest do prawidłowego przebiegu wielu innych reakcji biochemicznych i fizjologicznych. Naturalnie występuje on w wodzie, zielonych warzywach, a także orzechach, kakao, czy zbożach o niskim stopniu przetworzenia oraz nasionach roślin strączkowych.

Coraz częściej istotnym źródłem tego pierwiastka w diecie stają się suplementy diety. Zbyt niska jego podaż skutkować może takimi objawami jak uczucie przemęczenia, trudność w utrzymaniu koncentracji, zaburzenia nerwowo-mięśniowe i bolesne skurcze mięśni, a także problemy z regulacją ciśnienia krwi. W dłuższej perspektywie czasowej tego niedoboru sprzyjać może on również przyspieszeniu zmian fizjologicznych związanych osteoporozą, czy insulinoopornością.

Właściwości witaminy C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, należy do związków, które dobrze rozpuszczają się w wodzie. W organizmie pełni funkcje antyoksydacyjne, sprzyja syntezie kolagenu oraz karnityny, a także niektórych hormonów. Ponadto ułatwia wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym i znana jest z modulowania aktywności układu odpornościowego. Najważniejszymi źródłami witaminy C w codziennej diecie są świeże owoce i warzywa, a szczególnie natki pietruszki, cytrusy, papryki, czy porzeczki.

Popularnym rozwiązaniem w kontekście zaspokajania zapotrzebowania na tą witaminę jest suplementacja diety przy użyciu preparatów w formie proszku lub kapsułek / tabletek. Optymalny poziom konsumpcji kwasu askorbinowego każdego dnia zabezpiecza przed m.in. osłabieniem organizmu, pogorszeniem wydolności, zwiększoną podatnością na infekcje, czy zaburzeniem gojenia się ran. Przedłużające się niedobory prowadzić mogą do szkorbutu, który drastycznie obniża jakość tkanek łącznych w organizmie i prowadzi m.in. do krwawienia dziąseł, czy sztywnienia tętnic.

Łączenie magnezu z witaminą C

Magnez wraz z witaminą C stanowią „parę”, którą bez obaw spożywać można równolegle. Nie wykazano interakcji pomiędzy tymi związkami, które mogłyby zdrowym osobom zaszkodzić. Ich cechą wspólną jest wpływ na budowę kości, gdyż magnez jest potrzebny do utrzymania masy mineralnej, natomiast witamina C pozwala na efektywną syntezę kolagenu, który również wchodzi w skład kości. Pewne funkcje obu omawianych związków mogą sprzyjać również kontroli nad ciśnieniem tętniczym, gdyż magnez jest elektrolitem, a witamina C wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych.

Tagi

ALLNUTRITION

Bez względu czy siłownia jest Twoim drugim domem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę, marka Allnutrition spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Każdy produkt musi być odpowiedzią na konkretne potrzeby klientów.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close