Artykuły

Czy odżywka białkowa może zastąpić posiłek?

Rozpowszechnianie wiedzy na temat roli białka w budowaniu organizmu i utrzymywaniu zdrowia oraz dobrego samopoczucia przyczyniło się do poszerzenia grupy potencjalnych konsumentów odżywek białkowych. Zaczęły po nie sięgać bowiem poza sportowcami również osoby z niskim poziomem aktywności, czy nawet te, które nie podejmują dobrowolnego ruchu wcale. Przed sięgnięciem po tego typu preparaty warto jednak wiedzieć, jak korzystać z nich dla uzyskania optymalnych efektów.

Czemu białko jest tak ważne?

Niedobory białka w diecie mogą mieć szerokie konsekwencje zdrowotne. Największe zagrożenie stanowią dla rozwijających się dzieci, a także dla unikających chorób osób starszych. W obu przypadkach białko wpływa na

  • siłę mięśni (regenerując je po wysiłku)
  • sprawność umysłową (syntetyzując neuroprzekaźniki)
  • równowagę hormonalną (współtworząc hormony)
  • wytrzymałość fizyczną tkanek (zapewniając związki budulcowe)
  • odporność organizmu na szkodliwe czynniki zewnętrzne, takie jak mikroorganizmy (budując przeciwciała)
  • dystres psychiczny (modulując pobudliwość układu nerwowego)

Przez te działania białko wpływa pośrednio na ogólną jakość życia oraz osiąganie wyznaczonych sobie w życiu celów, zarówno sportowych, jak i zawodowych, czy rodzinno-społecznych.

Co ogranicza dostępność białka dla organizmu?

Dostarczanie odpowiednio wysokiej ilości białka z codziennymi jadłospisami nie zawsze jest łatwe. Należy tutaj pamiętać, że zapotrzebowanie na związki budulcowe rośnie wraz z poziomem aktywności fizycznej, czy ogólnie ilością pracy. Potrzeby „białkowe” zwiększyć się mogą również u osób na dietach wegańskich, gdyż roślinne źródła aminokwasów uważane są za nieco mniej wartościowe niż zwierzęce.

Ponadto utrzymanie odpowiedniego poziomu odżywienia białkiem utrudniają takie czynniki jak nieodpowiedni rozkład posiłków w ciągu dnia i / lub nieodpowiednia ich kompozycja. Innym aspektem, który może osłabiać wykorzystywanie aminokwasów w białkach, jest stan przewodu pokarmowego, a co za tym idzie poziom apetytu, czy efektywność trawienia i wchłaniania.

Podaż tego składnika odżywczego zbyt niska w odniesieniu do podaży tłuszczy i węglowodanów wydaje się być szczególnym problemem w tak zwanych krajach zachodnich w XXI wieku. Większość produktów wysokoprzetworzonych stanowi bowiem skoncentrowaną porcję nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów prostych. Wartościowe źródła białka z kolei często w diecie zachodniej tracą swoją wartość, gdyż poddawane są panierowaniu i / lub smażeniu, co zagraża nie tylko strawności, ale również bilansowi kalorycznemu.

85% BIAŁKA W PORCJI

Co to jest odżywka białkowa?

Odżywka białkowa to pewnego rodzaju odpowiedź na rosnący stosunek zawartości węglowodanów i tłuszczy do białka w przeciętnej diecie. Jest to produkt, który ma na celu dostarczenie do organizmu jak największej ilości aminokwasów niezbędnych przy jak najmniejszym zaangażowaniu przewodu pokarmowego w trawienie. Odżywka białkowa z reguły zawiera 70 – 85% białka pochodzenia mlecznego, chociaż coraz popularniejsze stają się również odżywki jajeczne, czy też miksy białek roślinnych.

Warto jednak pamiętać, że odżywka sama w sobie nie powinna być zbyt często zamiennikiem całego, pełnowartościowego posiłku, gdyż ma postać płynną i nie zawiera m.in. odpowiedniej ilości błonnika. Można jednak uzupełnić ją dowolnym owocem lub orzechami. Bez zastanowienia natomiast można odżywką białkową zastąpić niezdrowe przekąski w ciągu dnia, a także zastosować ją jako szejk wspierający regenerację potreningową.

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close