Dzika róża - jak wpływa na zdrowie, właściwości, działanie 

Europejska medycyna tradycyjna obfituje w wartościowe surowce zielarskie. Doskonały przykład stanowi tutaj licząca ponad 100 gatunków rodzina roślin różowatych, a dokładniej jeden, szczególny jej reprezentant – rosa canina, czyli dzika róża. Mimo że róża zazwyczaj kojarzy się z ciętymi kwiatami, wręczanymi partnerkom, córkom czy matkom na Dzień Kobiet, to w kontekście zdrowia na splendor zasługują owoce.

dzika róża

  1. Właściwości owoców dzikiej róży
  2. Działanie dzikiej róży
  3. Wpływ owoców dzikiej róży na zdrowie

Właściwości owoców dzikiej róży

Jedną ze szczególnych właściwości owoców dzikiej róży jest wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Ponad 420 mg tego związku można znaleźć w 100 g owoców, co czyni je kilkukrotnie bogatszym źródłem, aniżeli cytrusy, czy papryki. Z tego właśnie punktu widzenia owoce dzikiej róży plasują się w światowej czołówce produktów spożywczych zasobnych w witaminę C, obok egzotycznych wiśni aceroli, czy śliwek kakadu. Co ciekawe, im wyżej nad poziomem morza uprawiana jest róża, tym więcej kwasu askorbinowego produkuje. Kolejnymi substancjami odżywczymi, które „liczą” się w dzikiej róży są m.in. witamina A, czy potas. 

Ponadto należy zwrócić jeszcze uwagę na bogactwo antyoksydantów innych niż wymienione witaminy. Owoce dzikiej róży zawierają przeciwutleniacze zarówno rozpuszczalne w wodzie, jak i w tłuszczach. W pierwszej grupie szczególnie cenne są np. kwercetyna, rutyna, czy katechina. W drugiej z kolei docenia się m.in. likopen, luteinę czy zeaksantynę.

dzika róża

Działanie dzikiej róży

Ze względu na wysokie zagęszczenie substancji prozdrowotnych owoce dzikiej róży i ich działanie doceniane były już w tradycyjnych farmakopeach. Już wieki temu sięgano po przetwory (np. dżemy), a także ekstrakty, które to pomagać miały w zwalczaniu przeziębień, kamieni nerkowych, nadciśnienia tętniczego, czy anemii. 

Obecnie dzięki zaawansowanym metodom badawczym odkrywa się molekularne podłoża działania owoców dzikiej róży. Do tej pory zasygnalizowano potencjał terapeutyczny i / lub protekcyjny m.in. w kierunku wrzodów żołądka, a także niektórych chorób nerek i wątroby czy serca. Ponadto istnieją liczne przesłanki pochodzące z badań przedklinicznych, świadczące o korzystnym wpływie substancji zawartych w owocach dzikiej róży na działanie układu odpornościowego oraz ochronę przed niektórymi rodzajami nowotworów.

Wpływ owoców dzikiej róży na zdrowie

Potencjał prozdrowotny dzikiej róży docenia się niezmiennie od setek lat, a prowadzone obecnie badania wydają się potwierdzać tego słuszność. Bez wątpienia warto dbać o codzienną konsumpcję owoców, zwłaszcza jeśli ma się dostęp do dobrej jakości przetworów, czy świeżych owoców dzikiej róży. 

Niewiele jest na świecie tak skoncentrowanych źródeł witaminy C, a pamiętać należy, że nie jest to jedyny związek, który zasługuje tutaj na uwagę. Obecnie owoce dzikiej róży wykorzystuje się nawet do produkcji suplementów diety, które mają na celu dostarczenie jak największej dawki substancji aktywnych, w jak najmniejszej porcji, jednocześnie przy jak najdłuższym uwalnianiu z przewodu pokarmowego.

OCEŃ ARTYKUŁ:
0 / 5 5 0
SFD
Twój koszyk (...)
Produkt został dodany Produkt został usunięty Do Twojego koszyka zostały dodane produkty z innego urządzenia Przywróciliśmy Twój koszyk z innego urządzenia
Wartość koszyka : ...