Artykuły

Ekstrakt z czarnego bzu na odporność?

Tradycyjna medycyna ludowa opisuje liczne preparaty z surowców naturalnego pochodzenia, które pomocne mogą być w okresach osłabionej odporności. Jednym z najbardziej znanych środków w kontekście wzmacniania organizmu podczas przeziębień i niektórych innych schorzeń jest ekstrakt z czarnego bzu. Charakteryzuje się on dużym zagęszczeniem substancji o potencjale prozdrowotnym i może być dostarczany do organizmu na różne sposoby.

Charakterystyka czarnego bzu

Czarny bez jest rośliną porastającą niektóre części Europy, Ameryki Północnej, Azji, czy też północnej Afryki. Drzewa osiągają 2 – 4 metrów wysokości, a ich owoce mają 5 – 6 mm średnicy i ciemno-fioletowe zabarwienie. Na gałęziach wyrastają charakterystyczne białe kwiaty o przyjemnym, lekko zjełczałym zapachu.

Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu wykorzystywane są do celów terapeutycznych. Owoce ponadto znajdują doskonałe zastosowanie w wytwarzaniu syropów, win, dżemów, czy ciast. W niektórych regionach Świata czarny bez ze względu na swoje liczne zastosowania nazywano świętym drzewem.

Wsparcie odporności zawiera ekstrakt z czarnego bzu

Wpływ czarnego bzu na odporność

Jednym z powodów, dla których czarny bez cieszy się tak dużym zainteresowaniem, jest jego wpływ na układ odpornościowy. Zarówno kwiaty, jak i owoce stanowią bogactwo związków o dużym potencjale prozdrowotnym. W owocach szczególnie ważna jest wysoka zawartość witaminy C, natomiast kwiaty charakteryzują się obecnością specyficznych związków bioaktywnych o działaniu antyoksydacyjnym oraz przeciwwirusowym. Oba surowce zielarskie stosuje się do produkcji naparów, syropów, pastylek do ssania, czy też suplementów diety. Ich potencjał z sukcesami wykorzystywany może być m.in. do leczenia przeziębień, czy grypy.

Istnieją przesłanki, że substancje aktywne czarnego bzu pomocne mogą być przy skracaniu choroby, jak i łagodzeniu jej przebiegu. Dotyczy to w dużym stopniu objawów ze strony górnych dróg oddechowych. Skuteczność tych związków, poza doniesieniami z tradycyjnej medycyny ludowej, wydają się potwierdzać również współczesne obserwacje naukowe.

Czarny bez przy osłabieniu odporności

Czarny bez i różne z niego przetwory stosowane mogą być zarówno prewencyjnie w okresie wzmożonych przeziębień, jak i wtedy, gdy już jest „za późno”, gdy dopadło nas przeziębienie. Substancje zawarte zarówno w kwiatach, jak i owocach zapewniają wzmocnienie organizmu, a jednocześnie uznawane są za bezpieczne. Stosować je można po samodzielnym przygotowaniu, np. pod postacią herbatki z kwiatów z syropem z owoców, a także w formie gotowych ekstraktów o wysokich dawkach i wysokiej stabilności. Dawki, jakie najczęściej się stosuje przy prewencji i leczeniu przeziębienia, sięgają 600 – 1500 mg ekstraktu dziennie.

Tagi

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button
Close