Glutamina należy do grupy najważniejszych dla naszego zdrowia i formy fizycznej aminokwasów, a także odpowiada za wiele funkcji w naszym organizmie. Przez większość osób kojarzona jest jako aminokwas, którego zadaniem jest przeciwdziałanie katabolizmowi mięśniowemu.
Katabolizm i anabolizm
Katabolizm jest procesem rozpadu tkanki mięśniowej, który towarzyszy nam na co dzień i nie jest niczym niezwykłym. Jednak dla osób, których celem jest budowanie lub utrzymanie tkanki mięśniowej, istotne jest, aby procesy anaboliczne (czyli te budujące tkankę mięśniową) przeważały nad procesami katabolicznymi. Tylko w tej sytuacji będziemy mogli odnotowywać jakiekolwiek przyrosty tkanki mięśniowej. Pomóc w tym może glutamina, która hamuje rozpad mięśni. Relacja między katabolizmem a anabolizmem jest istotna również dla zdrowia organizmu.

Jelita i zdrowie
Przeciwdziałanie katabolizmowi mięśniowemu to nie jedyna korzyść ze stosowania glutaminy. Badania naukowe dowodzą, iż glutamina jest przydatna w terapii jelita drażliwego (IBS). Przypadłości tej towarzyszą bóle brzucha, wzdęcia, biegunki oraz zaparcia. Glutamina jest pewnego rodzaju pożywką dla jelit, a jej niedobory mogą skutkować nasileniem objawów IBS. Glutamina wspomaga wzrost błony śluzowej i utrzymuje kosmki jelitowe w dobrej kondycji. Z tego względu zaleca się przyjmowanie glutaminy również osobom starszym, co może wpłynąć na ich stan odżywienia i przeciwdziałać zaburzeniom wchłaniania, które często towarzyszy tej grupie wiekowej.
Odporność
Od dłuższego czasu sporo się mówi o wpływie glutaminy na naszą odporność. Działanie ma to miejsce właśnie za sprawą poprawy kondycji jelit, gdyż jak wiemy, to właśnie kondycja naszych jelit i stan flory bakteryjnej ma strategiczne znaczenie dla odporności organizmu.
Jak stosować glutaminę?
W przypadku osób trenujących zaleca się stosowanie jej przed treningiem oraz po treningu. Sugerowana dawka waha się w granicach 5-10 g zarówno przed, jak i po treningu. Aby osiągnąć maksymalny efekt antykataboliczny, glutaminę najczęściej łączy się z aminokwasami BCAA.
Dla poprawy odporności najlepiej przyjmować ją trzy razy dziennie, w porcjach po ok. 5 g. W tym przypadku warto połączyć glutaminę z probiotykami.