Odżywki białkowe to obecnie podstawa, jeśli chodzi o trening siłowy czy sporty sylwetkowe. Na rynku można znaleźć wiele białek w proszku, które różnią się pochodzeniem, smakiem czy obecnością rozmaitych dodatków. Jest to spore utrudnienie dla początkującej osoby, która może mieć trudność z wybraniem optymalnego preparatu. Na co należy zwrócić uwagę przy kupnie pierwszego białka w proszku?
Co warto wiedzieć o rodzajach białka?
W fachowej literaturze można znaleźć wiele podziałów białka w proszku, które uwzględniają różne właściwości poszczególnych preparatów. Najbardziej rozpowszechniony jest jednak podział ze względu na pochodzenia białka, które może być zwierzęce bądź roślinne.
Do białek zwierzęcych zaliczamy głównie:
- białko serwatkowe – najpopularniejszy rodzaj białka w proszku, który charakteryzuje się wysoką zawartością aminokwasów. W zależności od wchłanialności i zawartości, białko serwatkowe dzieli się na: koncentraty (WPC), izolaty (WPI) oraz hydrolizaty (WPH).
- białko wołowe;
- białko jajeczne;
Z kolei odżywki białkowe pochodzenia roślinnego zawierają najczęściej:
- białko sojowe;
- białko konopne;
- białko z grochu.

Jaka odżywka białkowa będzie najlepsza na start?
Jeżeli nie prowadzisz diety wegańskiej, stanowczo polecamy odżywkę zawierającą białko zwierzęce. Jest ono o wiele lepiej przyswajalne oraz zawiera lepszy profil aminokwasowy niż białko roślinne.
Dobrym stosunkiem jakości do ceny wyróżnia się białko serwatkowe. Najlepiej zainwestować nieco więcej pieniędzy i sięgnąć po izolat lub hydrolizat, ponieważ charakteryzują się one większą zawartością białka oraz lepszą przyswajalnością. Zaletą białka serwatkowego są także jego walory smakowe – obecnie na rynku można znaleźć odżywki w kilkudziesięciu smakach, dzięki czemu spożywanie białka w proszku nie będzie przykrym doświadczeniem.
Na początku drogi z odżywkami białkowymi polecamy też proste odżywki, bez zawartości dodatków takich jak kreatyna czy tauryna. Są one dedykowane bardziej doświadczonym sportowcom, którzy stosują je w świadomy sposób.