Artykuły

Nasiona chia a odchudzanie. Czy pomagają schudnąć?

Szałwia hiszpańska, inaczej zwana chia, niezwykle popularna była w okresie panowania Imperium Azteckiego. Pochodzi z południowej części Meksyku i północnej Gwatemali. W starożytnych czasach zapewniała wojownikom azteckim siłę, wytrzymałość i energię do prowadzenia wojen. Służyła również do rozliczeń podatkowych oraz składana była w ofierze lokalnym bogom. Wykorzystywana była także do produkcji kosmetyków. 

Obfitość Omega-3, białka i błonnika

Na wiele stuleci zapomniana, triumfująco wróciła na stoły całego świata w latach 90. XX wieku. Ów triumf nasiona chia zawdzięczają swojemu unikalnemu składowi, który kryje w sobie bogactwo kwasów omega-3 (i innych nienasyconych kwasów tłuszczowych), dużą ilość białka, bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, bogactwo witamin minerałów i karotenoidów.

To właśnie dzięki temu nasiona szałwii hiszpańskiej są bardzo chętnie spożywane przez osoby, które mają problemy z nadmiernym poziomem cholesterolu, cierpią na nadciśnienie, ich organizm jest atakowany przez nadmiar wolnych rodników, a także, co szczególnie ciekawe w kontekście tego artykułu, przez osoby odchudzające się. Przyjrzyjmy się zatem bliżej temu ostatniemu zagadnieniu. 

Nasiona chia a odchudzanie

Wspomniałem już o tym, że nasiona chia zawierają ogromną ilość błonnika pokarmowego, który wykazuje działanie tłumiące głód. Nasiona chia mogą zawierać go nawet 60%. To właśnie nadmierny apetyt jest najczęstszą przyczyną nadwagi i otyłości, ale i rezygnacji z prowadzonej diety. Odczucia sygnalizujące, że jesteśmy “pełni” mogą skutecznie zniechęcić nas do podjadania między posiłkami.

Drugim składnikiem pokarmowym znanym z analogicznego oddziaływania na ośrodek sytości jest białko. W nasionach szałwii hiszpańskiej znajdziemy go około 20-25 g w 100 g nasion. Opracowania naukowe i dietetycy zalecają zwiększenie udziału białka w diecie osób odchudzających się.

Trzecim składnikiem pokarmowym, który również może wspierać procesy redukcji tkanki tłuszczowej, jest wapń. Nasiona chia zawierają go więcej, niż znajdziemy w mleku, bo aż 455 mg w 100 g. Badania potwierdzają, iż niedobór wapnia może skutecznie utrudniać redukcję tkanki tłuszczowej

Podsumowanie

Pomimo że nasiona chia nie są spalaczem tłuszczu warto pomyśleć po ich regularnej konsumpcji, także w aspekcie zastosowań związanych z redukcją wagi. Widzimy zatem, że nasiona chia możemy traktować jako narzędzie wspomagające nasz wysiłek w walce o mniejszą ilość tłuszczu zapasowego. Szałwia hiszpańska może być naszym cennym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą.

Tagi

Zbyszko Tarczewski

Twórca i Redaktor Naczelny magazynów: polski - Perfect Body i międzynarodowy - Perfect Body Elite. Autor ponad 350. artykułów z dziedziny fitness, zdrowia, sportów sylwetkowych i siłowych, diety oraz suplementacji. Recenzent wszystkim wydawanych artykułów w ww. magazynach.

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close