Artykuły

Odżywki białkowe WPC, WPI, WPH – czym się różnią?

Podstawę trzech skrótowych nazw produktów z jednej kategorii suplementów diety, a mianowicie WPC, WPI i WPH, stanowi WP, czyli „whey protein”, co po polsku oznacza „białko serwatkowe”. Białka serwatkowe tworzą całą gałąź preparatów dedykowanych sportowcom oraz osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko w diecie. Dostępne są zarówno jako odrębne produkty, jak i w formie różnych mieszanek.

WPC – koncentrat białka serwatkowego

Produkt znany jako WPC jest najpowszechniej stosowaną formą odżywki białkowej, nie tylko z kategorii suplementów proteinowych pochodzenia mlecznego. Typowy preparat zawierający koncentrat białka serwatkowego ma od 60 do 80 g białka na 100 g oraz po kilka gramów tłuszczu i węglowodanów. WPC z reguły uzyskuje się w procesie ultrafiltracji, podczas którego oddzielane są od siebie frakcje białek, a także tłuszcze i węglowodany. Jest to produkt lekkostrawny, a związki w nim zawarte są dobrze przyswajalne dla organizmu.

Najwyższej jakości koncentrat białka serwatkowego

WPC jest jednym z najlepszych znanych źródeł aminokwasów niezbędnych (EAA; essential amino acids), w tym aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, czyli BCAA (branched-chain amino acids). Odgrywają one istotną rolę w kształtowaniu bilansu azotowego, który jest pośrednim markerem stanu odżywienia organizmu białkiem. Uczestniczą w aktywacji regeneracji powysiłkowej i przyczyniają się do szybszego powrotu mięśni do komfortowej pracy.

WPI – izolat białka serwatkowego

Izolat jest produktem podobnym do koncentratu, jednak cechuje go wyższa zawartość białka oraz niższa tłuszczy i węglowodanów. Taka modyfikacja składu białka serwatkowego jest możliwa dzięki dodatkowemu procesowi filtracji. Suplement zawierający WPI osiąga średnio 85 g białka na 100 g i ma około połowę węglowodanów i tłuszczy mniej niż WPC. Odbiorcami tego typu produktów są zwykle osoby, którym zależy na jak największym „wyczyszczeniu” diety z kalorii pochodzących ze źródeł energetycznych na korzyść substancji budulcowych, które sprzyjają utrzymywaniu tkanki mięśniowej w jak najlepszej kondycji, co pośrednio ułatwia utratę masy tkanki tłuszczowej.

WPI DOSTĘPNE W PONAD 45 PRZEPYSZNYCH SMAKACH!

WPH – hydrolizat białka serwatkowego

Hydrolizat to kolejny „stopień” w drodze do uzyskania produktu na bazie białek serwatkowych, który będzie dostarczał niemal samo białko oraz będzie niemal błyskawicznie trawiony, oraz wchłaniany z przewodu pokarmowego. WPH pozyskiwany jest poprzez poddanie białek serwatkowych rozkładowi enzymatycznemu, co umożliwia szybki transport spożytych substancji budulcowych do tkanek docelowych. Hydrolizaty najczęściej wybierane są przez osoby spożywające bardzo duże ilości białka oraz trenujące siłowo na zawodowym poziomie.

Odżywki białkowe czym się różnią? Podsumowanie

Zarówno koncentraty, izolaty, jak i hydrolizaty białek serwatkowych zapewniając znaczną część dziennego zapotrzebowania na aminokwasy zarówno BCAA, jak i EAA, przydatne mogą być jednak nie tylko sportowcom, ale również młodzieży czy osobom starszym i aktywnym zawodowo zarówno fizycznie, jak i intelektualnie.

Jakub Wiącek

Jakub Wiącek – magister neurobiologii (2019) i licencjonowany dietetyk (2016) z uprawnieniami trenera personalnego (2015) oraz instruktora rekreacji ruchowej i sportów siłowych (2013). Autor wielu artykułów o tematyce popularnonaukowej, szczególnie z zakresu zdrowia, dietetyki i suplementacji. Pasjonat sportów siłowych i zdrowego stylu życia od ponad 10 lat, od początku tej przygody fan forum oraz sklepu SFD. Obecnie doktorant nauk o kulturze fizycznej AWF, do zainteresowań badawczych zalicza neurobiologię, fizjologię i biochemię, a w szczególności zagadnienia związane z funkcjonowaniem układu endokannabinoidowego, zjawiskiem bólu oraz mikroflorą jelitową. Wiedzę uzupełniającą zdobywał na kursach dobrej praktyki w badaniach klinicznych (2019) oraz opieki farmaceutycznej nad pacjentem z bólem (2019)

Może Ciebie zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close