Podstawę trzech skrótowych nazw produktów z jednej kategorii suplementów diety, a mianowicie WPC, WPI i WPH, stanowi WP, czyli „whey protein”, co po polsku oznacza „białko serwatkowe”. Białka serwatkowe tworzą całą gałąź preparatów dedykowanych sportowcom oraz osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko w diecie. Dostępne są zarówno jako odrębne produkty, jak i w formie różnych mieszanek.
WPC – koncentrat białka serwatkowego
Produkt znany jako WPC jest najpowszechniej stosowaną formą odżywki białkowej, nie tylko z kategorii suplementów proteinowych pochodzenia mlecznego. Typowy preparat zawierający koncentrat białka serwatkowego ma od 60 do 80 g białka na 100 g oraz po kilka gramów tłuszczu i węglowodanów. WPC z reguły uzyskuje się w procesie ultrafiltracji, podczas którego oddzielane są od siebie frakcje białek, a także tłuszcze i węglowodany. Jest to produkt lekkostrawny, a związki w nim zawarte są dobrze przyswajalne dla organizmu.

WPC jest jednym z najlepszych znanych źródeł aminokwasów niezbędnych (EAA; essential amino acids), w tym aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, czyli BCAA (branched-chain amino acids). Odgrywają one istotną rolę w kształtowaniu bilansu azotowego, który jest pośrednim markerem stanu odżywienia organizmu białkiem. Uczestniczą w aktywacji regeneracji powysiłkowej i przyczyniają się do szybszego powrotu mięśni do komfortowej pracy.
WPI – izolat białka serwatkowego
Izolat jest produktem podobnym do koncentratu, jednak cechuje go wyższa zawartość białka oraz niższa tłuszczy i węglowodanów. Taka modyfikacja składu białka serwatkowego jest możliwa dzięki dodatkowemu procesowi filtracji. Suplement zawierający WPI osiąga średnio 85 g białka na 100 g i ma około połowę węglowodanów i tłuszczy mniej niż WPC. Odbiorcami tego typu produktów są zwykle osoby, którym zależy na jak największym „wyczyszczeniu” diety z kalorii pochodzących ze źródeł energetycznych na korzyść substancji budulcowych, które sprzyjają utrzymywaniu tkanki mięśniowej w jak najlepszej kondycji, co pośrednio ułatwia utratę masy tkanki tłuszczowej.

WPH – hydrolizat białka serwatkowego
Hydrolizat to kolejny „stopień” w drodze do uzyskania produktu na bazie białek serwatkowych, który będzie dostarczał niemal samo białko oraz będzie niemal błyskawicznie trawiony, oraz wchłaniany z przewodu pokarmowego. WPH pozyskiwany jest poprzez poddanie białek serwatkowych rozkładowi enzymatycznemu, co umożliwia szybki transport spożytych substancji budulcowych do tkanek docelowych. Hydrolizaty najczęściej wybierane są przez osoby spożywające bardzo duże ilości białka oraz trenujące siłowo na zawodowym poziomie.
Odżywki białkowe czym się różnią? Podsumowanie
Zarówno koncentraty, izolaty, jak i hydrolizaty białek serwatkowych zapewniając znaczną część dziennego zapotrzebowania na aminokwasy zarówno BCAA, jak i EAA, przydatne mogą być jednak nie tylko sportowcom, ale również młodzieży czy osobom starszym i aktywnym zawodowo zarówno fizycznie, jak i intelektualnie.