Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy C ani nie może jej magazynować, dlatego musi ona być dostarczana codziennie z dietą. Istnieją jednak sytuacje, w których sama podaż produktów spożywczych nie jest w stanie pokryć całego dziennego zapotrzebowania. Szybkim i skutecznym sposobem na poprawę stanu odżywienia tą witaminą jest zastosowanie suplementacji.
Czym jest i jak działa witamina C?
Witamina C jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie i występuje głównie w owocach i warzywach. Chemicznie jest ona kwasem askorbinowym, który w „czystej” postaci jest niemal bezwonnym proszkiem o blado-żółtym, prawie białym zabarwieniu oraz wyrazistym kwaskowatym smaku.
W odróżnieniu od witaminy C obecnej w produktach spożywczych, kwas askorbinowy uzyskany w warunkach laboratoryjnych charakteryzuje się wyższą stabilnością w kontakcie z powietrzem. Po dostaniu się do organizmu omawiany związek pełni funkcje przeciwutleniające, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Niezbędny jest do syntezy kolagenu budującego niemal wszystkie tkanki. Ponadto bierze udział w syntezie karnityny, która ma duże znaczenie m.in. w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływa również na stan odżywienia żelazem, gdyż usprawnia jego wchłanianie. Te i wiele innych „zadań” witaminy C zrealizowane może zostać wyłącznie przy odpowiednio wysokiej oraz regularnej podaży dietetycznej.

Ile witaminy C potrzebuje człowiek?
Zapotrzebowanie na witaminę C jest sprawą wysoce indywidualną i wpływa na nie szereg czynników. Dla populacji osób dorosłych zaleca się, aby spożywać kwas askorbinowy w dawkach minimum 100 mg dziennie. Na uwadze jednak należy mieć fakt, że jest to witamina podatna na utlenianie i podgrzewanie, zatem wszelka obróbka produktów spożywczych (np. krojenie i gotowanie) spowoduje straty sięgające nawet kilkudziesięciu procent zawartości kwasu askorbinowego w danym produkcie.
Rozważyć powinno się również to, czy należy się do grupy osób o podwyższonym zapotrzebowaniu na ten związek. Są to między innymi osoby: starsze, zmagające się ze słabym wchłanianiem, czy alergiami pokarmowymi, niedożywione, dotknięte nowotworami, uzależnione od alkoholu, czy palące papierosy.
W jakich porach stosować witaminę C?
Poziom witaminy C w organizmie po spożyciu jednego posiłku zawierającego jej źródło nie jest w stanie utrzymywać się przez całą dobę. Z tego względu zaleca się, aby kwas askorbinowy dostarczany był do organizmu w kilku porcjach w ciągu dnia. Włączając suplementację diety tym związkiem, rozważyć można spożycie go zarówno w godzinach porannych, jak i wieczornych. Uzupełniać on może również posiłki pomiędzy obiadem i kolacją, np. te, które są ubogie w witaminę C i / lub bogate w żelazo.